В това пернишко училище има само 27 ученици, но условията са като в софийско голямо школо!

Макар и да сме свикнали да се оплакваме и да се взираме в негативните проблеми, истината е, че Перник има не малко предимства пред София. Едно от тях са училищата и детските градини в региона. Именно това е една от основните причини млади семейства да се преместват в Пернишко и да са доволни от избора си. В София места за детските градини няма, а училищата са претъпкани, често сборища на наркодилъри и агресия.

Сайтът ZaPernik.com получава редица запитвания от млади родители за училищата в Перник, а отскоро започнаха да ни пишат хора, които искат да се преместят в града ни, задавайки ни въпроси и за училищата в пернишките села.

Затова решихме да посетим едно такова. И да покажем състоянието му. Такова каквото е. Избрахме да не е голямо селско училище, като в село Драгичево, а малко школо. Спряхме се на училище „Отец Паисий“ в пернишкото село Ярджиловци. В селото трудно ще намерите свободна къща или парцел, защото Ярджиловци е пълно село – често къщи се купуват както от перничани, така и от столичани. Но всяко семейство иска в близост да има училище за своето малко дете.

Ето какво видяхме в училището на село Ярджиловци:

Посрещат ни директорката на школото Красимира Колева и зам.кмета по образование в Община Перник Севдалина Ковачева. На входа на училището грее слънце. Нарисувано. Пред слънцето рисувани камъни и склуптура на миньон, направен от автогуми, изрисувани от децата.

Въпреки, че в това селско училище се обучават само  27 ученици от 1 до 7 клас, условията по нищо не отстъпват на големите пернишки, а дори и столични училища.

Класните стаи са облицовани с ламиниран паркет, чиновете са големи, училището е санирано и с подменена дограма.  През зимата се отоплява на локално парно на въглища.

Има и оборудван компютърен кабинет с достатъчно компютри за училищна работа и интернет безжична връзка. „Фирмата, която ни доставя услугата за Интернет, ни подари голям монитор и се надявам съвсем скоро да обособим конферентна зала“, радва се директорката Колева.  Миналата година е извършен и ремонт на покрива.

Един от сериозните проблеми в пернишкото основно училище „Отец Паисий“ в село Ярджиловци е решен. От тази година в сградата на училището бяха направени чисто нови тоалетни – мъжка и женска.

Кметът на селото обеща, че тази година физкултурния салон ще има нова дограма като „подарък“ за училището по случай събора на селото. Парите са дарение от бизнесмени.

И така с подкрепата на хората и общинската администрация, едно селско училище успява да предложи на учениците си не по-малко качествена среда и обучение за учениците в големите градски училища.

„Мит е, че в селското училище не се учи. Напротив. Неведнъж съм правила извънредни проверки, децата учат учебния материал, наравно с всички останали училища в България. Тук паралелките са малки, което е чудесно – много повече време има, за да се обърне внимание на всяко едно дете. И е много по-спокойно“, споделя зам.кмета по образованието в Община Перник Севдалина Ковачева.

Общинската администрация също хвърля доста усилия, за да може училището да съществува в този си вид. Преди две години е имало вероятност училището да бъде закрито. Тогава кметът на града Вяра Церовска се е намесила: „В моя мандат, няма да се закриват училища“, е казала тя.

Община Перник само за последната година е дала близо 50 000 лева дофинансиране от стандартния училищен бюджет, който получават училищата от държавата, за да може училището в село Ярджиловци, макар и само с 27 ученика, да посрещне 15 септември така, както видяхте от снимките.

Красиви ученици от випуск 2019 година си направиха снимка за спомен от училището в Ярджиловци и продължават своя учебен път в другите средни училища в пернишко.

Не бъдете предубедени. Макар и на село, едно училище може да бъде много подходяща среда за Вашето дете. Особено, ако селото е пернишко! /zaPernik.com

Коментари

коментара