Гранична полиция пази денонощно входа на Трън заради африканската чума

Областният управител Ирена Соколова и кмета на община Трън Цветислава Цветкова обсъдиха съвместните действия и предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС) в пограничния край. Причината е, че в района попада ГКПП „Стрезимировци” и се явява външна граница на Европейския съюз, откъдето всекидневно се осъществява трансфер на влизане и излизане на превозни средства. 

Цветкова представи обстойно пред губернатора решенията от провелата се вчера Общинска епизоотична комисия и поетите ангажименти по неразпространението на АЧС.

Особено важно е да се знае, че във връзка с превантивните мерки, се налага 24-часов контрол и проверка на моторни превозни средства и ремаркета в посока град Трън. Дейностите ще се осъществат съвместно между РПУ – Трън и Гранична полиция. Проверителен пункт ще следи за превозвани стоки, фураж, животни, меса и др.

Цветкова направи обобщение пред губернатора, че членовете на Общинската епизоотична комисия, са излезли със становище за проверка и обход, заедно с представител на ОДБХ-Перник, на пазари и тържища на открито. По думите й тези места крият потенциална опасност от проникване и пренос на заболяването.

Коментари

коментара