Пернишки абсурд: Пешеходна пътека води към железопътни релси

БТВ направи рапортаж на поредния „пернишки абсурд“ –  пешеходна пътека в Перник свършва с железопътни релси. Табела пък указва, че преминаването през железопътните релси е забранено и опасно за живота. 

Става въпрос за улица „Георги Раковски“ и пешеходната пътека, която се намира до пазара на града, близо до надлез „Иван Вазов“.

Препиятствията, които преминават перничани от пазара, до другия край са много: първо трябва да преминат пешеходната пътека, пред която често паркират коли и бусове и няма достатъчна видимост за шофьорите. След това с риск за живота си пресичат железопътните релси на влака, а пътят стига до мантинелата на другия скоростен път. Следва прескачане на мантинели и рисково преминаване на отсрещната страна. Въпреки наскоро поставената предупредителна табела за забрана.

В близост за пешеходците е надлеза, но почти никой не го използва, защото според хората е неудобен и трябва да заобикалят.

През 2018 година Пътна полиция дава предписание пешеходната пътека да бъде премахната, защото е опасна. Година по-късно тя още е там. Премахването на пътеката ще бъде реализирано чрез изготвяне на нов проект от общината, поясни Николай Петров, старши специалист от общинския инспекторат на Перник. По думите му до края на годината ще бъде изготвен нов генерален план и тя ще бъде премахната.

Но дори и да бъде изтрита „зебрата“, трудно би се заличил навика на хората да преминават през най- прякото и удобно за тях място. Глобите за неправилното преминаване са от 10 до 200лв., но те не плашат преминаващите.

Според перничани, нужно е Общината да помисли за близък по-кратък достъп до надлеза, за да бъде по-кратък и безопасен пътят на преминаващите, които често са възрастни хора с тежки торби и всяко едно допълнително избикаляне е тежест за тях.

Повече по темата можете да видите във видеото на бТВ ТУК

Коментари

коментара