Ето кой е авторът на рисунките на птици по електрическите табла в Перник

Вероятно вече перничани са забелязали изрисуваните цветни електротабла в центъра на Перник с различни по вид птици. И вероятно се питат защо. Те са част от кампанията на ЧЕЗ съвместно с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ на територията на Западна България, по проект „Живот за птиците“. А рисунките по таблата са дело на две момичета от София, които в продължение на дни са идвали специално до Перник за да рисуват.

Те са Бояна Несторова, студентка в Нов Български университет със специалност визуално изкуство. И нейната колежка Вероника Милева.

Пред zapernik.com Бояна сподели, че приблизително по три дни са отнели за да изрисуват едно табло. Заедно с Вероника са се включили в конкурса на ЧЕЗ за опазване на дивите птици.

„Самата идея ми се стори много вълнуваща, защото все повече има проблем между комуникацията между човека и природата и това е един начин да се популяризира идеята чрез изкуството“, каза Бояна Несторова пред zapernik.com.

По думите й идеята на тези рисунки е да приковат вниманието към този проблем и все повече хора да бъдат съпричастни.

Птиците, които са нарисувал са синявица, гарван, белогърб кълвач и врабчета.

Тя обясни защо е нарисувала точно синявица и гарван- именно тези видове са най-уязвими и застрашени от електромрежата, която понякога убива и застрашени видове. Таблата с рисунки са на ул. Бегалница до сградата на ОКС и на площад Кракра.

Коментари

коментара