Станислав Владимиров поиска мерки срещу замърсяването на река Струма от министъра на околната среда, Нено Димов се ангажира РИОСВ да свърши работата си

„В последните месеци жители на общ. Перник често ми сигнализират за замърсяване на р.Струма с различни химикали, които замътняват водата  или променят цвета й,  в районите около реката се носи задушаваща миризма, а след преминаването на замърсените петна, около брега се виждат множество мъртви риби, а понякога и птици“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров от парламентарната трибуна.

Във въпрос към министъра на околната среда и водите, народният представител заяви, че проблемът е поставян от граждани към местната администрация и РИОСВ многократно, но и до този момент източниците на замърсяване не са идентифицирани  и не са предприети никакви мерки за предотвратяването на последващи такива. „По течението на р. Струма на територията на Перник са разположени множество промишлени предприятия, като по думите на перничани, част от тях са виновни за честите замърсявания на водата“, коментира той. Владимиров обясни, че на 11.06.2019 г., около 20.30 ч., жители на гр. Перник за пореден път са му сигнализирали за замърсяване на водите на реката с огромни петна от бяла пяна, а три дни по -късно е получил поредния сигнал, че водата е замътнена и е със сиво-кафяв цвят. „Това е поредният пример за замърсяване на р. Струма и се надявам, отговорът от страна на компетентните институции за него да не бъде еднакъв с предишните – замърсяване не е констатирано“, коментира още Станислав Владимиров.

 

От парламентарната трибуна Станислав Владимиров показа снимки от двете последни замърсявания на р. Струма. „Направих го, защото може би РИОСВ не са ви представили цялата информация. Дали е било умишлено, за да омаловажат случилото се, преценете сам“, обърна се той към министър Димов. Той поиска министерството да направи по-обстойна проверка в РИОСВ – Перник. „Усещането на перничани е, че тази структура е бутафорна и целта й често е да прикрива нарушения от страна на някои фирми, вместо да предприеме действия, за да не бъде замърсявана р. Струма. Надявам се да предприемете по-сериозни мерки за качеството на работа на РИОСВ – Перник.“, заяви Станислав Владимиров.

Коментари

коментара