Видовден събра цял Брезник на площада

Цял Брезник се събра на площада, за да отпразнува своя Граовски събор „Видовден“. С много песни и танци, празнична програма и заря, брезнинчани се веселиха на събора. Програмата на събитието включваше танцов спектакъл на формация „Майсторите на танца“ и концерт на народния изпълнител Христо Косашки.
„Видовден е! Този стародавен и обичан от всички вас празник битува тук – в най-старото селище в област Перник. 
Вие помните и сте силно свързани с миналото си. Според традицията някога срещу деня на събора „Видовден“ жените и девойките излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в листата на растението Вида, с която лекували. На този ден измолвали за предпазване от градушки, младите моми изнасяли чеизите си, за да ги огрее слънцето, а покрай това да ги забележат момците. Нека това да е посланието за вашия град – да има слънце, да има мир, а не бури и градушки, да сте заедно и на душите ви да е хубаво!”, поздрави брезнинчани областният управител Иреан Соколова, която бе сред гостите, уважили празника.
Сред гостите беше и кмета на Перник Вяра Церовска, чиито корени също са от Брезник, както и депутатът Александър Александров.
Съборът „Видовден“ е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена на 15 (28) юни на мястото Стари Видовдън, включено в обширната местност Кална бара, землище на с. Бабица, Брезнишко. Това място било маркирано с оброчен паметник.
От 1977 г. Община Брезник организира Граовски фолклорен събор, като акцентът е насочен към многочасова програма, изнасяна на специално построена сцена в местността „Бърдото”.
През 1990 г. е възстановено първоначалното име на събора „Видовден”, който оттогава се провежда в центъра града.

Коментари

коментара