За първи път пилотен проект срещу корупцията стартира от детските градини на Перник

Община Перник и КПКОНПИ поставиха началото на ранно антикорупционно обучение

С куклен театър в ДГ „Пролет“ и ДГ №1 „Миньорче“ се постави началото на инициативата по въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини в Перник. С драматизация на приказки беше показано на децата кое е доброто и кое е лошото.

Мероприятието се реализира със съдействието на Общината и е в изпълнение на инициатива на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за въвеждане на антикорупционно обучение.

На събитието присъства кметът на Община Перник Вяра Церовска, зам.-кметът Севделина Ковачева и секретарят Радослава Манова, както и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Пламен Йоцов – член на Комисията и директорът на Дирекция „Превенция на корупцията“ Трифон Трифонов.

„Идеята е да се обясни по детски начин затова кое е добро и кое е лошо, кое е правилно и кое е не е правилно. Да стигнем до сърца на децата и съвсем отрано да се говори как трябва да бъдат възпитавани в семейството, в детската градина, която е техният втори дом, където се изграждат първите им приятелства“, сподели Вяра Церовска.
Тя не скри и възхищението си от директорките на двете детски градини, които с организацията показаха отношението си към децата и колектива.

„Видяхме колко се вълнуват всички и на двата спектакъла. Това е прекрасен начин, по който се показа как се работи с малките жители на града. Всички директори на нашите 15 детски градини възприеха тази идея, харесаха я и се присъединиха, базирайки се на големия си опит и на доброто си отношение“, коментира кметът.

„Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество направи изключително много за въвеждане на антикорупционно обучение. Целият екип на Трифон Трифонов беше през цялото време до учителите за реализирането и показването на тази идея по този разбираем детски начин“, допълни Вяра Церовска.

След двете куклени представления председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев благодари за съдействието на кмета на Община Перник.

„Искам да изкажа специални благодарности на г-жа Вяра Церовска, защото без нейната подкрепа нищо от това нямаше да се случи. Това е една инициатива, която чрез сценки, да покажем на децата – какво е добро и какво е лошо, защото те са бъдещето на България. Аз мисля, че всички се убедихме в това, когато видяхме реакцията на малките“, посочи Пламен Георгиев.

„Крайно време беше да започнем да възпитаваме нашите деца още от малки в тези ценности, за да може един ден, когато те пораснат, да бъдат достойни граждани на нашата страна. Така ще изкореним всички проблеми, които имаме, защото в съвременното общество ценностите вече доста са се загубили, но пътят ще е дълъг и труден“, смята Георгиев и също изказа благодарност и на педагозите от детските градини.

„Нашата цел е децата да подражават на добрите герои“, заяви Пламен Георгиев.

След Перник моделът ще бъде разширен и в другите градове.

Коментари

коментара