Световноизвестният тенор Калуди Калудов чества в Перник 40-годишен юбилей на сцената

Известния оперен певец Калуди Калудов празнува в България своя 40-годишен юбилей на сцена с цикъл концерти „Бъди моята любов “. Оперният титан ще мине и през Перник!

Световно признатия тенор заедно със съпругата си сопраното Анна Дитри-Калудов ще представи на българската публика любими оперни арии и дуети , известни италиански канцонети за любовта и филмови мелодии под акомпанимента на Салонния Оркестър „МОДЕРАТО“ с диригент Орлин Бебенов (Полша).

 

КАЛУДИ КАЛУДОВ – Тенор
е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света през последните 15 години на XX век и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертния му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, както и “Меса Глаголица” от Яначек. Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др. През 1992 година Калуди Калудов създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години.; През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен – доцент. От 2006 година е хоноруван преподавател във Вокалния департамент на Нов Български университет.
В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност активно се занимава и с вокална педагогика. Прави Майсторски класове във Варна, Букурещ, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия.

Анна Дитри-Калудов -сопран

Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран, родена е в Бистрица Клодцка в Полша. Звършва Средно Музикално Училище със специалност цигулка и пеене в Полша и Нов Български Университет в класа по класическо пеене на Калуди Калудов.
Започва своята кариера, участвайки в състав за барокова музика „Студио 27” и в „Схола Канторум Познаниенсис”. Дебютира през 2005 г. в операта „Юлий Цезар” от Г. Ф. Хендел. През 2009-2010 г. е солистка на операта в Пловдив. Има участия в много международни фестивали, като „Вива ил канто”, „Опера опен – Варшава”, „Лятна градина на изкуствата”, „Вечери при Телеман”, „Банско Фест” и др.
Най-значимите й изяви са концертът по време на аудиенция на папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерт в зала „Далас” (Румъния), концерти с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии, концерти във Виена и в Братислава .
През февруари 2010 г. открива Годината на Шопен в България с цикъл от песни на Фредерик Шопен.
Репертоарът й включва ролите на Тоска от „Тоска”, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт и др.
Анна Дитри-Калудов пее на оперните сцени в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.

Орлин Бебенов – диригент
Орлин Бебенов е инструменталист ( флейта, китара, цимбали, балалайка), диригент на Салония Оркестър „MODERATO” , оркестратор, композитор и оперен певец.
Завършва с отличие ССВМУ( Средно Сержанстко Военно Музикално Училище) М-ро „Георги Атанасов“ в София със специалност – флейта .
От 1988 година живее в Полша, където завършва оперно пеене, хорово дирижиране в Музикалната акдемия „Феликс Нововиейски“ в гр. Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Аранжирал е повече от 200 произведения за симфоничен и духов оркестър, камерни и хорови състави.
Д-р Орлин Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за камерни и хорови състави и духови оркестри. Дирижирал е :
Симфоничния оркестър на Филхармонията „Станислав Монюшко“ в гр. Кошалин, Камерно-симфоничния оркестър „Capella Bydgostiensis” на Филхармонията в гр. Бидгошч, Салония оркестър „MODERATO”, Камерен оркестър „Орфей“ в Перник, Държавна филхармония в  Шумен и други.
През 2014 година сътвори всъзместно с поета Драгомир Шопов марша на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в София и печели втора награда в категория „Марш” в Четвъртия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – „Монтана 2015” с марша “Под флага на Родината”.
Концертирал е в Полша, България и редица европейски страни. Има осъществени записи и журира на международни и национални конкурси.

Салонен Оркестър „МОДЕРАТО“
Салонния Оркестър „МОДЕРАТО“ е създаден с мисълта да представи на публиката неповторима атмосфера и климат на музиката на изисканите виенски салони.
Салонeн оркестър : това е по-малък инструментален ансамбъл от симфоничния оркестър, който се използва главно за изпълнение на лека музика от периода XIX –XXI век.
В България салонните оркестри се появяват в края на XIX , стават популярни и поставят началото на традицията на провеждането на концерти на открито.
В днешно време салоните оркестри са част от музикалния живот на Европа, а в репертуара им може да чуеме известни : валсове, полки, маршове, танга, потпури, любими оперни и оперетни арии и дуети а също така музикални миниатури, интермедия, известни мелодии от мюзикали, филмова и естрадна музика.
Салонния Оркестър „МОДЕРАТО“ концертира в Полша и България и работи съвместно с музиканти от цяла Европа и известни оперни и естрадни певци .
Основател и диригент на оркесътра е д-р Орлин Бебенов.

Коментари

коментара