Идва краят на Кракра Ленд!

Пернишката крепост на Кракра, известна от вече 4 години по света и у нас като „Кракра Ленд“ наскоро нашумя отново в английските медии, както вече писахме. Тоталният кич за 4 милиона лева от ЕС, с талашитени плоскости за стени, прикрепени с болтове и осветление като на технопарти се харесваше само на покойната кметица Росица Янакиева. Перничани бяхме принудени да живеем със срама на позорната си „визуализация“ без да имаме шанс да я бутнем с чук.

Но…както дойде края на Берлинската стена, така и му се вижда края на това архитектурно пернишко чудо. Скоро изтичат петте години срок по проект и след тях плоскостите с вече ръждясалите болтове могат да се демонтират и да се създаде нещо по-стойностно. 
И това е добрата новина – че могат лесно да се отстранят без да наранят оригиналните стени на хилядолетната крепост. 

Догодина изтичат 5 години устойчивост на проекта, така, че спокойно може да се извърши демонтаж на бутафорията, която е сложена върху историческата крепост. Тя може да бъде реставрирана и запазена, и около нея да се изгради църковен храм и паракалис, каза пред телевизия ON AIR BULGARIA кметът на Перник Вяра Церовска.

У нас пернишката крепост е известна с друго. Създадена от Кракра Пернишки през средновековието за да брани страната ни от византийците. В хрониките си те го описват като праведен и честен мъж, който не търпял подкупността. В наши дни историята разказва друго, виждайки за какво са отишли 4 милиона лева на европейските данъкоплатци.

„Тя е ужасна. Според мен“, лаконична е Вяра Церовска по отношение на конструкцията Кракра Ленд. 

Коментари

коментара