Някои разяснения за така наречения договор „лоялен клиент“, предлаган от „Топлофикация Перник“

Някои разяснения за така наречения договор „лоялен клиент“, предлаган от Топлофикация Перник.

Днес отидох да подпиша договор, защото просто живеещите в блок нямаме никакъв друг избор и опцията е или да плащаме за некачествена услуга или да я спрем и да платим половината сума, но без да ползваме парно и топла вода, вместо Топлофикация да преговаря и плаща на нас, че ни ползва апартаментите за трасе на тръбите си.

Какво представлява така наречения нов вариант на договора ?

Ами едно абсолютно нищо, което не задължава Топлофикация с нищо и дефакто е същото като без договор, но с договор ние вече ставаме зависими от тях. Напълно отпада досегашната система при която се плащаше по 1 лев, а от миналата година по 1,20 на квадратен метър жилищна площ и по 2 кубика топла вода независимо, че може да си изхарчил и 5 кубика. 

С въвеждането на 12-та изравнителна сметка единствено важни са показанията на топломерите и водомера за топла вода и всеки ще си плаща реалното, плюс традиционните кражби и загуби по трасето, както беше в годините без договор.

До сега аз плащах по шест вноски около 100 лева и шест вноски около 22 лева за периода без отопление или общо около 730 лева за една календарна година. Днес ми дават числото 97 лева, което трябва да плащам дефакто като базова сума в продължение на 11 равни вноски и после ще има 12-та изравнителна сметка, според която или ще доплащам с 50 % отстъпка или ще ми връщат пари, но без отстъпка и подозирам, че това число е направено така че всички ние да надплатиме авансово на Топлофикация и реално никаква отстъпка няма да ползваме, а още по-лошо, още от юли месец почваме да плащаме авансово сметки като с парно вместо от ноември както беше досега.

Така ние сме принудени деюре да кредитираме авансово Топлофикация със свежи пари казано на бизнес език и до зимата ще сме им платили авансово почти половината от това, което евентуално бихме получили като отопление и топла вода, но само ако всичко с ТЕЦ-а е наред и ги няма традиционните напоследък аварии и липса на парно в най-големите студове и то за по няколко дни, че и седмици. Естествено че нищо не обвързва Топлофикация да плаща неустойки за липсата на услуга.

Според новия договор ако досега съм плащал, както написах по-горе по 730 лева на сезон, то сега само за 11 вноски ще платя 1067 лева без да броя евентуалната 12 изравнителна сметка. Увеличението е с около 50 % като минимум.

Реално договор лоялен клиент няма и всички ще плащаме както преди да въведат тия договори, чиято единствена цел беше да подлъжат хората да си платят старите задължения, за някои от които даже вече имаше давност и можеше да не се плащат. Други пък дето си бяха спрели радиаторите се подлъгаха и си купиха нови радиатори за всяка стая и изведнъж абонатите на фалиращата Топлофикация се удвоиха, само че те нямат капацитет с наличния прогнил пети котел да осигурят качествена услуга на увеличената бройка абонати.

Всеки сам да си прави сметката дали да подпише или не новите обвързващи договори.

Митко Митков, Фейсбук

Коментари

коментара