Днес отбелязваме Деня на Европа

Днес отбелязваме Деня на Европа
По случай празника в София ще има 3D мапинг шоу

Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция по повод Деня на Европа – 9 май. Тържествената церемония започва от 9:30 ч. На събитието ще присъстват президентът Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Вечерта Денят на Европа ще бъде отбелязан с най-голямото досега светлинно и звуково 3D мапинг шоу в София, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Спектакълът под надслов „Днешният ден“, който разказва за европейското културно наследство от гледна точка на днешния ден ще бъде прожектиран от 21:30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София. С него ще се отбележи също първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Специалното събитие е разработено съвместно с българско студио, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. За да могат всички желаещи да станат част от празника, филмът ще бъде излъчен 4 пъти в продължение на час. Достъпът е свободен. Събитието ще мине при засилени мерки за сигурност, а площад „Независимост“ ще бъде затворен за движение.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България той се чества от 2005 г.

През деня са предвидени и други събития, организирани съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент в България, а партньори са Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Столична община.

От 11.30 до 13.00 часа в Аулата на Софийския университет комисар Мария Габриел, евродепутатът Искра Михайлова и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще дискутират с граждани темата за младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа.

От 18.00 до 22.00 часа днес в „Нощ на литературата“ на интересни места ще се чете европейска преводна литература. Събитието е насочено към популяризиране на европейската култура и литература. В клуб „Каркасон“ на ул. „Уилям Гладстон“ 30 Весела Бабинова ще чете романа „Остров Крах“ на Ина Вълчанова, носител на Наградата на ЕС за литература.

След 10.00 ч. на 12 май на Голямата поляна в Южния парк в София ще се проведе десетия поред Фамилатлон – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, в който малки и големи ще могат да участват в забавната игра „Малката Европа“ и ще научат интересни факти за страните членки на Европейския съюз. Европейските институции се включват и с щандове с игри, и информационни материали, а на щанда на Европейската комисия ще бъде представена и най-новата кампания за младите – #EUandME.

От 9.00 ч. на 13 май в рамките на първия по рода си полумаратон в София ще се проведе и първото издание на „RUN4EU“ – безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори. Стартът и финалът са на площад „Александър Невски“. Игри и атлетически предизвикателства за деца ще има от 10.00 ч. на площад „Александър Невски“. Фокусът на инициативата e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България.

Източник: Nbox

Коментари

коментара