Проверка установи: Продават вафли и сухи пасти с подсладители в пернишки училища

Снимка: Интернет

Инспектори от Агенцията по храните в Перник констатираха нарушения след проверка за храните в училищните столове и бюфети в пернишко. Те установиха наличието на продукти, които са забранени за детско и ученическо хранене.

5 акта за нарушения са съставили инспекторите, а проверките продължават.

Основно в ученическото хранене колегите намират вафли и сухи пасти, на които доставчика дава декларация, че отговарят на Наредба 9. Търговците се доверяват на тази декларация, но те не изчитат какво пише на опаковката на съответния продукт. И там се установява съответно, че има растителни мазнини или подсладители, които не са разрешени. Не е достатъчно само декларация, трябва и да се чете всеки продукт, който влиза в училищния бюфет като съставки, обясни директорката на Агенцията по храните в Перник Елза Драгомирова пред ТВ Кракра.

Вече са приключили проверките за безопасността на хляба и хлебните изделия на територията на област Перник. Инспекторите са проверили всички фирми на пернишка територия, в които се правят заготовки за хлебни изделия. В 29 проверени обекта не са открити никакви нарушения. Но са издадени предписания за извършване на ремонтни дейности.

Друга проверка е показала, че се спазват всички изисквания по схемата училищно мляко и училищен плод.

Само 5 екипа извършват огромна работа, каза Драгомирова. Само за една седмица са направени проверки в 136 производствени и търговски обекти. Издадени са 9 акта за нарушения, от които 6 за храни с изтекъл срок на годност.

Елза Драгомирова обясни, че нарушения се случват често по време на празниците и след това, тъй като търговците се презапасяват със стока и в един момент се оказва, че изпускат сроковете на годност.

Аген;ията по храните е започнала и засилени проверки за агнешко месо заради предстоящия празник Гергьовден. Дежурни екипи ще има и в трите почивни дни, а за контакти с тях ще бъдат поставени на видно място на входа на Агенцията. Сигнали за нарушения могат да се подават онлайн и на денонощния номер на потребителя. Самата шефка на Агенцията по храните Елза Драгомирова подчерта, че и нейният телефон ще бъде достъпен за сигнали.

Коментари

коментара