Първи кадри от старта на международния конкурс за млади музиканти в Перник! – ВИДЕО

Откриха 13-тото издание на международния конкурс за млади изпълнители на класически инструменти в Перник.

В двата почивни дни градът ще бъде огласян от изпълненията на 145 млади творци от четири държави.

Конкурсът се организира съвместно от Община Перник, Обединен детски комплекс и Школа по изкуства към Двореца на културата.

Предстои да чуем изпълнения на струнни, духови, ударни музикални инструменти, пиано. Има и един единствен участник с акордеон.

Пленяващите изпълнения стоплиха сърцата на народния представител д-р Александър Александров и областният управител и национален лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова .Впечатляващата музикални палитра накара залата да затаи дъх и бурно да аплодира талантливите деца.


Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Перник Вяра Церовска. Музикалната надпревара събира 145 млади таланти от България, Македония, Италия и Литва, които ще премерят сили в три раздела – струнни инструменти, пиано, духови и ударни инструменти.


Организатори на събитието са община Перник, Двореца на културата и Обединената школа по изкуства към културната институция.

Най-малкият участник тази година е 4-годишната пианистка Меглена от Крива паланка, Македония. Най-големият участник е 23-годишният студент Теодор от Пловдив, който свири на класическа китара. Сериозна конкуренция тази година в раздел Пиано са известните близнаци пианисти Хасан и Ибрахим, известни от участието си в детската Евровизия, но и с множеството си отличия в страната и чужбина.

Перник ще бъде представен в конкурса от двама пианисти от класа на Виолина Милотинова от школата по изкуства, както и от един пианист от школата на Василена Василева към читалище “Аврора”.

Сред гостите на официалното откриване бяха зам.-кметът Йордан Павлов, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова и секретарят на Общината Радослава Манова.
Зам.-кметът Йордан Павлов поздрави участниците от името на кмета Вяра Церовска и им пожела успех и на добър час.
„За пореден път талантът и артистичността ще завладеят града ни. С вашите музикални  изпълнения  и художествени творби ни давате надежда, че ще сътворим един по-добър и по-красив свят. Приемете моите искрени благодарности към вашата всеотдайност и голяма любов  към музиката и художественото творчество! Продължавайте  да свирите и рисувате, а ние да ви се радваме и да се зареждаме с онзи особен дух и енергия, които само изкуството може да дари на човека!“, се казва в поздравителния адрес на кмета.
Младите музиканти ще бъдат оценявани от  професионално жури с председател Райчо Христов – диригент на КО „Орфей“ .
Голямата награда на кмета  е 500 лв., а предметен ще бъде призът на областния управител. Свои награди ще дадат камерният оркестър „Орфей“ и Духовият оркестър. За първи път институтът „Сервантес“ учредява три награди за изпълнение на испанска и латиноамериканска музика. Наградата „Клавирна мечта“ е предоставена от Зоя Спиридонова. Актьорът Божидар Попчев също ще връчи свой приз за най-артистичен участник.
В XI Международен конкурс за детска рисунка участват  33-ма млади художници. Творбите са оценени от жури с председател Елена Темелкова.

Закриването на фестивала ще бъде на 29 април с гала концерт на лауреатите.

Повече информация вижте ТУК

Коментари

коментара