Жители на Ноевци против закриване на автобусни линии. Кметът А. Асенов: Не знам как решиха, че липсват пътници, разчитаме на съдействие от Ирена Соколова

Жителите на брезнишкото село Ноевци искат автобусните линии, които бяха предложени за закриване да бъдат запазени. Кметът на населеното място Асен Асенов очаква посредничество от страна на областния управител Ирена Соколова, за да не се допусне задълбочаване на проблема, предаде телевизия „Кракра„.

Според кметът на Ноевци има достатъчно пътуващи от и до селото, а евентуалното спиране на курсовете ще бъде в ущърб на хората, най-вече на работещите. Курсовете, които се изпълняват в 4:30 часа от Ноевци за Перник и в 22:30 часа от Перник за Ноевци са тези, които местните не искат да бъдат закривани. Главно работещи хора на смени използват тези курсове и не биха могли да си позволят друг начин на придвижване от работното място до дома.

Проведеният през месец януари Областен съвет по транспорт постави въпроса със закриването на тези и други автобусни курсове в региона, а като причина беше посочена ограниченият брой пътници в определени часове. „На нея се взе решение засега да се отложи спирането на тези два автобуса с предложението на госпожа Соколова да се поговори с работодателите, за да се измислят алтернативни начини, защото тези автобуси се използват главно от хора, които работят по това време на денонощието. Аз мисля, че с нейното посредничество проблемът ще се реши и няма да засегне тези момичета, които работят на смени в Перник и Батановци.“, каза кметът Асен Асенов в ефира на телевизия „Кракра“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Курсовете се използват и от местни жители, които пътуват до лекарски кабинети. „Сега с помощта на Община Брезник, със заместник-кмета господин Бъчваров имаме една договорка. Автобусът, който докарва учениците от Перник се връща на Перник пълен, което е много добре и доста удачно, защото на предишното събиране се взе решение автобусът, който минаваше към 9:20 часа да се спре поради липса на пътници. Но се оказа, че автобусът, който в момента изпълнява този рейс си има достатъчно пътници. Не знам как се е получила тази липса на пътници.“, каза още кметът на село Ноевци.

При спиране на автобусите ще бъде спрян достъпът до селото, в което постоянните жители са малко над 500. Местното население се увеличава през летните месеци, а според кмета Асен Асенов проверката за пътнипотокът е била направена през есента, когато той намалява. „Ако този пътникопоток се проследи през останалите месеци – март, април, май, юни, юли, август и септември и октомври даже – картинката е съвсем друга. Та си мислех, че може да има нещо преднамерено в цялата тази история – да се брои пътникопотокът през един студен месец.“, добави кметът на селото, който ще продължи да настоява да не се спират курсовете.

Коментари

коментара