58 милиона лева ще изхарчи Община Перник през 2018година

Кмет на Перник - Вяра Церовска

На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет бюджета на Община Перник за 2018 година. Неговата макрорамка е 58 330 760 лв, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. По време на дебата кметът Вяра Церовска заяви пред местните законотоврци, че първата финансова година в която изпълнението на приходите е над 90% е 2017 година . Просрочените задължения през миналата година са били 21 млн. лв, към настоящия момент те са 16 млн. лв.

В рамките на сесията Вяра Церовска се мотивира и по отношение облигационния заем от 6 млн. лв, който предлага да вземе Общината, който „За Перник“ за по-ясно на читателите го нарича „Кредитът за Ковачки“:

„Лихвата, която е за периода от 2009 до 2014 г, когато са натрупани основните задължения към НАП е била 25%. Сега основният лихвен процент плюс десет пункта е лихвата, която ние трябва да плащаме към НАП за старите задължения. На практика разходите ни са основно затова, тъй като няма човек в залата, който да не е запознат как се развиват и какви са възможностите на Община Перник и какви са задълженията , които ние като цяло дължим“, коментира Церовска.

На сайта на Общината на 23 януари 2018 г са предложени начините на разпределяне на този облигационен заем, как да бъдат изразходвани, за което предстои обществено обсъждане , насрочено за 23 февруари.

Кметът Вяра Церовска беше категорична, че бюджетът е реален, а не кух бюджет. „Няма да си позволя да правя и да залагам големи разходи, за да се трупат допълнителни тежести на Общината – уточни още тя и допълни, че 36 000 000 са всички задължения на общината, от тях 16 000 000 са просрочените задължения , към доставчици сумата е 8 300 000.

По отношение на това как са разпределение средствата за второстепенните разпоредители кметът още в самото начало отбеляза – че те са недостатъчни , но са сравними със средствата, които са получавали досега.

„Имахме съображенията в промяната на минималната работна заплата в издръжката на кметствата, посочи Церовска.
Основният приоритет, който има Община Перник, е образованието .

„Това не се отнася по средствата, които са субсидирани , но е отразено и в отношението ни към поддържане на тези училища, които имат допълнителна общинска подкрепа от 90 хиляди, сега са заложени 150 хил. лв., с единствената цел учебните заведения в Рударци, Кладница, Дивотино, Ярджиловци и Драгичево да продължат да съществуват.

Отделно от това въпреки Оздравителния план и незавидната финансова ситуация на Община Перник поддържаме културните институции, към тях също сме подходили с разбиране и повишаване на минималната работна заплата , увеличили сме средствата за спорта , което е видно в предложения бюджет. Към здравеопазването също имаме ясно отношение и факта , че общинското ни здравно заведение не натрупва задължения и получава редовно средства, говори за ясна политика“, конкретизира Вяра Церовска.

Коментари

коментара