Призив в национален ефир за издигане на православна църква в Батановци

Град Батановци е един от малкото градове в страната, които нямат собствена църква, въпреки, че жителите са стопроцентови православни християни. Отскоро обаче дългогодишната идея за храм започна да набира популярност и въпреки, че градът няма финансови средства, а строежа не може да се реализира по проект, батановчани със собствени дарения и сили се опитват да издигнат божият дом. А първата копка, за която ZaPernik.com писа, вече стана факт миналата година.

По тази причина двама представители на църковното настоятелство  участваха в „Шоуто на Милен Цветков“ по Нова телевизия, за да популяризират дарителската кампания за църквата „Свето Успение Богородично“ в навечерието на един от най-големите християнски празници – Богоявление (Йордановден).

Идеята за православна черква в град Батановци е отпреди 15 години. Изготвен е и проект за храма, дарение от архитекта Румяна Вячева. Общината също е отредила място за църквата, но се е стигнало дотам, че финансиране единствено трябвало да се търси от дарители.

Изграждането на черквата по думите на църковното настоятелство ще струва около 300 000лв., без иконостаса и вътрешното оформление. Въпреки голямата сума за строежа, те са оптимисти, че ще успеят да издигнат храма.

„Българинът има нужда да утвърди духовните си ценности. Дори и когато не си много вярващ в Бог, в най-трудните и в най-хубавите си моменти се обръщаш към него, съвсем неволно“.

Добрата новина е, че вече стартира реалното строителство на църквата на Батановци, а много добри хора се отзовават с дарения, строителни материали и труд. Местни фирми също помагат със строителна техника.

От настоятелството призовават младите хора на Батановци да започнат да помагат за изграждането на божия дом, от който ще се ползва не само Батановци, но и околните села.

Всеки, който иска да помогне за строежа на храма, може да направи дарение по банковата сметка или да се свърже с църковното настоятелство. За всеки лев се издава квитанция. Скоро се очаква да бъде открита и DMS сметка за храма, като можете да дарите 1 лев чрез SMS.

Храм “Успение Богородично” – гр. Батановци
Банка ДСК, клон Перник
IBAN: BG03STSA93000022459998
BIC: STSABGSF 

 

 

Коментари

коментара