Как да разберете дали сте пристрастени към Фейсбук?

Пристрастяването към Фейсбук не е признато като болестно състояние, но все повече потребители са обсебени от социалната мрежа.

Много хора влизат в Фейсбук всеки ден без вредни последици. Но ако смятате, че вие или някой около вас изглежда пристрастен или започва да има проблеми, свързани с прекомерната употреба на мрежата, ето някои предложения за справяне с тях.

Първата стъпка е да установите колко време прекарвате във Фейсбук. Ако само гледате някакви неща, това може да бъде прекомерно. Не е желателно да отделяте по повече от два часа на ден пред компютъра (изключение се прави за работата), включително телевизора и електронна поща.

Ако все пак ако времето, което отделяте, е повече от два часа, и смятате, че Фейсбук е виновникът, отделете си време само за социалната мрежа. Например, ако имате един час, започнете да намаляте времето – например 15 минути сутрин и 15 вечер. Ако се налага, използвайте таймер.

Помислете доколко мрежата се е превърнала в прекалено важна част от вашия живот, в сравнение с останалите дейности – работа, училище, почивка, реално време с приятели…

Обърнете внимание на следното:

  • Неглижирате ли вашата хигиена, нужда от упражнения или здравословно хранене?
  • Изолирате ли се, за да прекарвате повече време във Фейсбук, отколкото в реални контакти?
  • Занемарявате ли работа или училище за сметка на Фейсбук?

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, това може да се превърне в сериозен проблем за личния ви живот.

Направете списък на нещата, които ще ви бъде приятно да правите вместо да висите в мрежата. След това започнете да планирате във времето си поне по една дейност, с която да я заместите. Например, ако обичате да четете книга, но нямате време за това, отделете от времето си във Фейсбук, за да го направите. Нещата, с които замествате мрежата, може да са малки, но с течение на времето ги увеличавайте.

Имали ли сте някои от следните проблеми?

  • Не сте спали заради нещо, което някой е публикувал
  • Били ли сте жертва на атаки или тормоз
  • Попаднали ли сте под влияние на секта чрез мрежата
  • Били ли сте злепоставяни или манипулирани чрез ваши снимки

Никога не приемайте покана за приятелство от непознати хора в мрежата. Ако има човек, който ви тормози или се опитва да ви оказва негативно влияние, изтрийте го от приятелите си. Ако имате голям брой приятели и комбинирате личния живот и работата, отделете професионалния си живот в друга мрежа, като LinkedIn. Във Фейсбук оставете само близките ви приятели и роднини. Опитайте се да запазите личното си пространство и правото си на личен живот.

Някои хора се притесняват от начина, по който Фейсбук може да покаже техните негативни страни. Това може да стане чрез публикация на коментари, снимки, намеса в личния живот, фактори, които могат да окажат негативен ефект в дългосрочен аспект.

Ако смятате, че Фейсбук може да бъде причина за негативно влияние върху личния ви живот, значи е време за пауза. Спрете да ползвате мрежата за един месец и след това ограничете всичко, което правите там.

Източник: ПИК

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply