Вижте за какво е транспортната война в Перник! Тъмните тайни от пернишкия транспорт!

Както „За Перник“ писа по-рано, транспортни фирми от гр. Перник готвят протест срещу Община Перник в петък. Поводът според тяхно писмо е беззаконието в Общината. В петък, 13ти януари, от 11 часа ще се проведе шествие на автобуси от спирка Метал до сградата на Община Перник, където ще се изиграе сурвакарски ритуал „Изгонване от злото“.

В протеста са се записали четири фирми, като на първо място излиза популярната „ТК-Бус“ на пернишката транспортна бизнездама Магда Милтенова. Като бройка това е малка част от пернишките транспортни фирми, но достатъчни все пак, за да има протест.

Защо е протестът?

От 2008 година насам транспортните фирми в Перник сключват едногодишни договори с Община Перник по издадена заповед от Областния управител. Така всяка година кмета на Перник, независимо кой е той е решавал коя фирма да кара по линиите на градския транспорт в Перник, без да се прави конкурс или обществена поръчка. Това е ставало с тези едногодишни временни договори.

Днес, Община Перник в лицето на кмета Вяра Церовска възнамерява да спре тази порочна практика и съобщава на бранша, че ще проведе конкурси за транспорта в Перник, защото не може 10 години в гози град да се кара на транспортен хаос. Това кара пернишките транспортни фирми, най-вече тези, в най-окаяно състояние да се изплашат, защото е възможно при провеждането на конкурс, да не го спечелят те, а например транспортна фирма с по-хубави автобуси, идваща от друг град, или дори държава, с автопарк, какъвто перничани нямат.

Част от пернишките транспортни фирми смятат, че провеждането на конкурс или обществена поръчка ще направи така, че може да постави изисквания за по-нови автобуси, а те ги нямат. Така реално пернишките транспортни фирми няма да отговарят на изискванията и да могат да возят перничани с бракмите си.

Освен това някои пернишки фирми имат задължения към държавата. Не са си плащали осигуровки, данъци и др. и по този начин няма да могат да участват в обществените поръчки. Задължително условие е да нямате задължение към държавата. Затова част от пернишките транспортни фирми решават да  излязат на протест срещу Община Перник. Превозвачите ще се опитат да заплашат общината да продължи порочната практика да сключва едногодишни временни договори с пернишки превозвачи, вместо да направи нови 5 годишни договори след провеждането на конкурс за по-хубави автобуси. Отделно община Перник въвежда Джи Пи Ес система за контролиране разписанията на автобусите. А това съвсем не се харесва на някои фирми.

Очевидно войната е новото срещу старото – старите транспортни фирми отказват или не могат да се модернизират и да имат печалби от това да превозват перничани в нови автобуси, а в същото време не допускат до града ни да влезнат нови фирми, които знаят как да го правят и имат тази възможност.

Освен това става въпрос за милиони лева! Очаквайте в ZaPernik.com потресаващи разкрития за финансови схеми, които се случват в Перник на гърба на данъкоплатеца.

Следете горещата тема за транспорта само в ZaPernik.com!

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply