Перничани в шок! След като окепазиха площада на Перник, скандалната фамилия Николай и Любо Галчеви прилапаха ремонта на НДК за 16мил.лв

Строителят, който постори на по най-некадърния начин пернишкия площад „Галчев инженеринг“ се класира на първо място сред кандидатите да ремонтират сградата на Националния дворец на културата (НДК) в София.
Поръчката беше пусната повторно след като през май търгът беше прекратен. Ремонтът трябва да бъде приключен най-късно до 30 септември 2017 г., тъй като именно там ще се провеждат повечето събития, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г.

Победител с висока цена

Новата поръчка е на същата прогнозна стойност като предишната – 14 млн. лв. без ДДС, но са добавени нови близо 1.2 млн. лв. като резерв за непредвидени строителни дейности. Същият резерв е бил предвиден и в първата процедура, но не е бил отразен в прогнозната й стойност.

„Галчев инженеринг“ е класирана първа, макар че предлага значително по-висока цена – над 16.5 млн. лв. без ДДС. Техническото предложение на фирмата победител обаче е получило максимален брой точки от комисията по избор на изпълнител и така фирмата е спечелила търга с най-висока обща оценка. Фирмата освен това е предложила най-добри цени за непредвидени строителни разходи. На второ място е класиран консорциум „Евро НДК“ (с най-ниска предложена цена – малко над 13.7 млн. лв. без ДДС), в който влизат „Евробау инженеринг“, „Вамос“ и „Планекс“, а на трето – обединение „Кид плюс М синтез“ (чието ценово предложение е едва 14 млн. лв. без ДДС) с участници „Кид плюс“ и „М синтез“. Четвърти са „Еврострой“ ДЗЗД с участници „Водстрой 98“ и „Ателие Серафимови архитекти“, а „Главболгарстрой“ са на пето място.

„Водстрой 98“, която доскоро се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски, губи втора поръчка за строителство, свързана с председателството. Фирмата беше победена от обединението „НС груп“ за ремонта на зала „Света София“ в бившия партиен дом на стойност над 23 млн. лв.

„ИСА 2000“ са отстранени от търга, защото „участникът не е предложил технология и организация за изпълнение на строително-монтажни работи на основната сграда на НДК“.

Какво се ремонтира

От известното дотук НДК ще се ремонтира така, че залите да могат да са съобразени с мерките за сигурност и провеждането на събития по време на председателството според техническото задание на проекта. Планира се ремонт и подмяна на настилки, тавани и стени, подновяване на вентилационната система, ВиК и електроинсталацията, както и работа по фасадата и рехабилитация на асансьорите.

Ремонтът се финансира от бюджета по перото за българското председателство на Съвета на ЕС, което е около 150 млн. лв., но с изтеглянето му шест месеца по-рано вероятно и необходимият бюджет за председателството ще се увеличи, каза зам. министър-председателят Меглена Кунева преди седмици. Пак заради по-ранното начало на председателството сроковете за изпълнение на поръчката се скъсиха и преустройството трябва да приключи до края на септември 2017 г., което означава, че изпълнителят ще има най-много година за работа. Кратките срокове за толкова тежък проект вероятно са част от причината за не особено силния интерес към търга.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply