Фондацията на Сорос даде чек за 150 000 лв на Природо-математическата гимназия в Перник

Чек за 150 000 лв. и сертификат от Фондация „Америка за България“ на милиардера Джордж Сорос получи Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“ в Перник. Тя е сред 23-те финалисти в конкурса „Училища на бъдещето“, които ще получат до 200 000 лева от фондацията за модернизация на учебната среда.

Над 20 000 български ученици от 23 училища в цялата страна ще имат възможност да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 г.
Конкурсът „Училища на бъдещето“ се провежда вече 6 години, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на учебната среда децата значително са подобрили функционалната си грамотност. Те се справят много по-добре с четенето на графики, таблици и усвояването на знания по български език и природни науки. Освен това учениците отбелязват по-добри умения в конкретни ситуации от реалния живот. В 71% от училищата, финансирани по програмата „Училища на бъдещето“, учениците са доволни, че учат в това училище. Общо 270 проектни предложения участваха в последното издание на конкурса. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв., а в края на месец май тази година бяха избрани 23 училища финалисти.
Външната оценка на конкурса „Училища на бъдещето“ е изготвена от институт „Отворено общество“ и е базирана на проучване сред 60 000 ученици за периода на последните 5 години, съобщи Кракра ТВ.

Коментари

коментара