Летописецът на Перник Цанко Живков, който твърди, че родното място на Паисий е в Кралев дол, стана на 90 години и разкри тайната на дълголетието си: Винаги съм се стремял да бъда полезен на хората и близо до тях

Летописецът на Перник, писателят, чието слово излиза от душата и  чиято мисъл цял живот неуморно е търсила истината. Така определят приятелите Цанко Живков. В тяхната творческа  компания той  отбеляза една достолепна патриаршеска възраст- 90 години. Много думи от сърце, подаръци и поздравления прие юбилярят в  малката зала на Двореца на културата. Необичайното  честване започна с кратък  филм за писателя – автор на над 90 книги в различни жанрове. Първият му дебют е преди 75 години и от тогава перото му е живо и точно и продължава да твори и защитава високи хуманни каузи. Затова печели и уважение, което дойдоха да засвидетелстват тази вечер  кметът и областният управител .

“Перник е динамичен  град много са творците, но малко са благословени да имат такава зрялост, толкова много приятели и щастието да бъдат творци, които са уважавани в много времена, което вие го притежавате“– заяви кметът на община Перник  Вяра Церовска. Тя пожела на твореца, от сърце вдъхновение и радост от всичко, до  което се докосне. Писателят подчерта пред кмета, че  заема пост на един сложен и  труден град, но пък и славен с древно минало и хубави хора и  няма да остане недоволна. И благодари на Церовска и зам.-кметът по култура Севделина Ковачева за  съдействието  тази вечер да се случи.

Своите  поздрави поднесе и областният управител Александър Александров. Той отбеляза, че творбите на писателят са гордост за Перник, а възрастта достойна за уважение. Директорът на Двореца на културата – Петьо Фетфов му пожела да се сбъдне една негова мечта – да има паметник на Паисий в Кралев дол. А кметът на селото благодари от името на жителите на Цанко Жилков, че е допринесъл една истина да излезе наяве и сега вече в учебниците пише, че  Паисий Хилендарски е роден в Софийска епархия, а не в Банско.

26

Приятели и гостите  на писателят взимаха един след друг думата , за да разкажат  за  общи спомени  и творчески моменти. Сред тях неговия колега от Литературен фронт Марин Георгиев, с който са работили в една стая  близо 8 години, съученика му д-р Стойне Бозов, сподели  случки за близкото си приятелство и се пошегува, че сега сигурно писателят е влюбен, защото е спрял да му се обажда. А  Петър Добрев благодари в рими и стихове в изпратения поздравителен адрес.

Няма как вечерта да не мине в творчески закачки след като самият Цанко Живков се пошегува, че единствено той и британската кралица, която също  скоро  навърши 90 години  си гледат все още работата. И на достолепна възраст рожденикът демонстрира кондиция на духа и  държа реч за българите и  езика, който определя един народ.

27

Накрая разкри разковничето заради което оцелява: „Винаги съм се стремил да бъда полезен на хората и близко до тях, с това, което умея да правя най-добре- да пиша.“

Тържеството завърши с  премиерната постановка на  неговата пиеса“Крака“ в блестящото изпълнение на актьорите  от  театър“Боан Дановски“.

Коментари

коментара