Селските кметове скочиха срещу читалищните дейци: Взимат заплати, а не се вясват на работа, не се отчитат пари от участия, сградите са заключени

Длъжностни лица вземат заплати, без да ходят на работа в читалищата в Пернишко, хвърлиха бомба селски кметове.  Държавната субсидия, която се отпуска за издръжката и дейността на 32-те читалища в Пернишко тази година, е в размер на 488 520 лева. В местния бюджет пък са заложени още 15 000 лева от местните приходи. И ако местните законотворци бяха категорични, че читалищата не са подвластни на контрол на общинските и държавните институции, кметовете на малките населени места силно заявиха, че трябва да се намери начин той все пак да бъде осъществяван заради някои негативни явления, на които те са свидетели, пише „Вяра“.

Кметът на „Църква” Румен Петров алармира, че около 60 процента от получаващите месечни възнаграждения в читалищата не ходят на работа или се мяркат там за по час-два. „Специално тук самодейците са над 250, но базата се използва избирателно, а парите, получавани от читалището за участие в различни форуми, не се отразяват никъде документно”, каза Петров.

Ако има обаче извършено някакво финансово нарушение, то може да бъде проверено от Сметната палата, обясниха съветници. Селските кметства, на които парите не стигат дори за елементарни плащания, не могат да си позволят високите такси за евентуален одит, контрира управникът на „Църква”.

Така е и в Дивотино, Бучино, Калкас, подкрепиха го колегите му – кметове на малки населени места. В Дивотино например читалищно ръководство има, но то реално не функционира. Секретарят на читалището от една година е в болничен отпуск, а желаещите да станат нови членове на читалището дори няма при кого да подадат молби, сподели управникът на едно от най-големите села в общината Румен Сергиев. Вместо вратите му да са отворени цял ден за хората, то стои затворено, допълни той.

 

Коментари

коментара