Колко са пчелите в Пернишко и има ли унищожени пчелни семейства?

166 броя пчелини и около 5000 пчелни семейства са регистирани на територията на Пернишка област. До момента няма констатирани случай на унищожени пчелни семейства при провеждането на растителнозащитни мероприятия. 

Това стана ясно от думите на директора на ОД „Земеделие” Перник Анна Цветкова и ОДБХ-Перник по време на първото заседание на във връзка с пчеларството в региона, проведено от зам. областния управител Васил Павлов.  

Цветкова съобщи, че съгласно разпоредбите на Наредба №13 от 26 август 2016 г. за мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекциозни и дезинсекциозни дейности, земеделските стопани, отглеждащи земеделски култури, са длъжи да спазват определени изисквания при третирането на посевите. Тя добави още, че част от мерките за опазване на пчелите е проведена информационна среща през месец април съвместно с експерти на БАБХ със земеделски стопани за представяне на основните моменти разписани в нормативната уредба, свързана с опазването на пчелните семейства.

От дирекцията информираха и за одобрената от Европейската комисия Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години. По нея ще се финансират разходи за дейности свързани с подвижно пчеларство, както и ще се подпомага ефективната борба с икономически значими заболявания по пчелите – вароатоза и нозематоза.