Арестуват Бенямин Нетаняху

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Бенямин Нетаняху
На 20 май 2024 г. Прокуратурата на Международния наказателен съд (МНС) обяви, че е поискала заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и трима лидери на ХАМАС – Яхя Синвар, Мохамед Ал-Масри и Исмаил Хания. Те са заподозрени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Израел и Ивицата Газа. Според прокурора Карим Хан, заподозрените носят наказателна отговорност за действията си. Израел отрича да е извършвал военни престъпления и нарича решението на МНС „погрешно“.

ХАМАС също коментира, че решението на съда е неуместно, тъй като приравнява жертвите с извършителите. Предстои съдиите по досъдебното производство да оценят наличните доказателства и да решат дали да издадат официални заповеди за арест. Този случай се развива в контекста на нарастващото международно напрежение около продължаващия конфликт между Израел и палестинските територии, където хиляди цивилни страдат от насилието.

Израелската страна категорично отрича обвиненията и подчертава, че действията им са насочени към защита на страната от терористични атаки. Заповедите за арест могат да имат сериозни политически и дипломатически последствия, ако бъдат одобрени от съда. Вниманието на международната общност е насочено към предстоящите решения на МНС и тяхното въздействие върху бъдещите отношения в региона.