Всички събират „Капачки за бъдеще“, а какво правим с бутилките?

Инициативата за събиране на капачки в метални сърца се разгърна с пълна сила в Перник. В различни места бяха поставени метални сърца, които граждани пълнят с капачки от пластмасови бутилки. Инициативата е с благородни цели – капачките да бъдат издавани и парите от тях да бъдат дарени за различни нужди. 

През месец май за първи път с такова „сърце“ се сдоби Перник. От деня на монтирането си, само за броени часове, то бе напълнено наполовина с капачки. В края на месеца сърцето вече бе изпразнено, а капачките издадени. Средствата от тях трябва да отидат за нуждите на детско отделение в пернишката болница.

Метално сърце наскоро поставиха и в град Батановци. Още на петия ден сърцето бе пълно до половина, а на 11-тия беше вече препълнено.

Кампания „Капачки за бъдеще“ има и в село Ноевци.  „Сърцето“ на Ноевци е направено от местния ноевчанин Сашо Лозанов. То е първото такова, което Сашо прави, но не и последното. Младото момче е решено да изработи още такива, с които да се подпомогне кампанията на “Капачки за бъдеще”. Всеки, който желае да му бъде изработено такова “сърце”, може да се свърже с ноевчанина на телефон 0894 760 411.
Капачките на Ноевци са предназначени за закупуването на медицинско оборудване в малките градове на страната.

Инициативата „Капачки за бъдеще“ е заразна и на територията на Перник има около 10 подобни сърца. Но има и скептично настроени хора, които изказват друго мнение. Може би си струва да се замислим и над него. Ето го: 

„Хубаво е да се правят подобни инициативи, но аз питам хората: след като отвъртите капачките, за да ги пуснете в сърцето, какво правите с бутилките. Не са ли те по-големия замърсител на природата и за какво „бъдеще“ говорим? Колко от онези, които събират капачки помисклиха къде да изхвърлят бутилките?“, пита се собственичка на хранителен магазин от пернишко.

През магазинчето й минават доста от пластмасовите бутилки. Тя обикновено ги намачква и ги прибира в чували, след което ги издава. Но колко от преките потребители, които събират капачки го правят? Колко хора отварят бутилката, прибират капачката в джоба и напълват с бутилки кошчетата по заведенията?

„За мен всичко това е лицемерие. Ако сме решили осъзнато да се справим с този проблем, би трябвало да помислим за всички боклуци, които изхвърляме, капачките ни са  последния проблем. Ами какво да кажем за блистерите за лекарства? Малко хапче опаковано в ненужно голям блистер. Това не замърсява ли природата?, пита се перничанката.