Министър Аврамова: Над 25 милиона лева влизат в Перник по ОП „Региони в растеж“

Над 25 млн.лв. ще бъдат инвестирани в област Перник по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Средствата са разпределени към 11 проекта от социалната, образователната инфраструктура, градска среда, транспорт,  административни и жилищни сгради.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на граждански диалог на тема „Европа в нашия дом” в Перник. Тя посочи като добри примери изграждането на Парка на предизвикателствата в местността „Войниковец“, благоустрояване на кв. „Тева“ и обновяването на моста над р. Струма при ул. „Струма“ по проект „Подобряване на градската среда на град Перник“.

„Общо по проекта за подобряването на градската среда на Перник бяха осигурени над 4 млн.лв. Друг пример е проекта за изграждане на социални жилища за 100 души в кв. „Тева“, за който са осигурени по програмата 1 830 000 лв.“,

отбеляза министърът на регионалното развитие и подчерта, че по ОПРР 2014 – 2020 предстои бъде извършен основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки на Районен младежки дом в кв. „Мошино“.

Като част от Инвестиционната програма на Община Перник бяха реконструирани и ремонтирани ЦДГ „Изворче“ и ОДЗ „Миньорче“, отбеляза министърът. Тя представи най-важните проекти, които Министерството на регионалното
развитие и благоустройството ще реализира през настоящата година, сред които изграждането на магистрали, важни първокласни пътища, ВиК проекти и др.

„В момента със средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се изгражда АМ „Струма“. Тя е важна не само за България, но и за Европа, защото е част от Коридор №4“, заяви регионалният министър.  Тя подчерта, че със средства от ОП„Региони в растеж“ 2014-2020 г. се рехабилитират и  над 250 км второкласни и третокласни пътища.

„За миналата година по програмата на АПИ за текущ ремонт и поддържане в областта са вложени почти 3 млн.лв. Изкърпени са над 45 км настилка на редица републикански пътни участъка. Предстои основен ремонт на  третокласния път Рударци – Кладница в участък от 9 километра“,

заяви министър Аврамова и посочи, че вече има стартирана обществена поръчка за него.


„В рамките на големия Проект за развитие на общинската инфраструктура предстои рехабилитация и на пречиствателната станция за питейни води в Перник. Целта е да се подмени основното оборудване в пречиствателната станция с ново“,

каза още Петя Аврамова. Тя отбеляза още, че средства от бюджета и заемни средства в област Перник предстои да се финансират важни ВиК проекти, част от водния цикъл на общините Перник и Радомир.

В срещата участие взеха още кметът на Община Перник Вяра Церовска, областният управител и лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

„Европейските проекти са тези, които дават нови възможности и ние ще направим всичко възможно да се възползваме максимално. В момента текат процедури за изграждането на 2 нови кръгови кръстовища в града. Друг важен проект, който предстои да бъде реализиран е Пътен възел Марина  бара. Това са проекти, които ще стимурират развитието на Перник. Чрез тях ще се подобрят транспортните и икономическите ни връзки със столицата, което е от полза и за двата града“,

заяви кметът на Перник Вяра Церовска.

Областният управител Ирена Соколова акцентира и обясни дейността на ВиК асоциацията на общините в област Перник. АВИК Перник е една от първите в страната, подали своето проектно предложение за изграждане на ВиК и
канализационна мрежа.

„Голямата промяна, която предстои съвсем скоро е стартирането на територията на  област Перник на “Воден цикъл” за общините Перник и Радомир с довършването на регионалното прединвестиционно проучване, което прераства в проекта към МОСВ Развитие на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК. Сумата от 108 млн. лева ще даде възможност водоснабдителната и канализационната система на общините Перник и Радомир да бъда обновена.” Тя допълни, че се очаква МРРБ да организира предложението за преорганизация на потока Перник-София в понеделник сутрин в две платна, за да се успокои трафика.“

Соколова обяви, че всичките общини на територията на областта ще получат ремонт на пътищата, входирани като необходими и неотложни за реконструкция и обновяване в Областно пътно управление.

Красимир Велчев поиска и получи уверението на министър Аврмова, че до есента ще стартират строително монтажните работи по изграждането на кръгово кръстовище в квартал „Изток“.

Д-р Александър Александров беше категоричен, че солидарността е един от водещите принципи в ЕС и наша стратегическа цел е да се възползваме по най – ефективният начин от нея.

По-рано през деня министър Аврамова присъства на откриването на обновената сграда на Община Перник. Реновирането е финансирано от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В сградата се помещават 7 институции и работят над 300 служители, обслужващи над 100 000 жители от цялата област.

Коментари

коментара