Ани Петрова за срещата с големия художник от пернишко Димитър Делийски: Бяхме голяма любов, каза ми да не се занимавам с рисуване

Младата художничка Ани Петрова сподели за вдъхновяващите срещи с големия художник, родом от Земен Димитър Делийски.  Самата Ани е родена в София, но част от детството й преминава в градовете Земен и Перник. Именно по това време тя се среща с Димитър Делийски и срещите им остават отпечатък завинаги в нея. Тя дори запечатва художника в своя картина.

Наскоро Ани Петрова представи своите „Нощни размисли“ в галерия „ЛИК“, а 4 нейни картини са номинирани за участие в Световното биенале за съвременно изкуство във Флоренция 2019 г.

Ето какво разказва младият талант за покойния вече художник от пернишко Димитър Делийски:

Специално за художника Димитър Делийски от Земен искам да кажа: Това е човек с много силен дух, баба ме запозна с него. В началото беше един такъв сърдит на портрета, който съм направила – една много сериозна физиономия с пронизващ поглед. На първата ни среща ме пита: „Ти, какво? Искаш да рисуваш?“, „Да“, „Не се занимавай с това, въобще не го прави! Стани певица, манекенка…“…
Много странно се почувствах,  остра беше първата ни среща. Когато отидох при него за втори път ми каза: „А-а, значи все пак реши да рисуваш…“ И оттогава тръгна силната връзка между нас, голяма любов… И нещо много важно – той никога не ме е учил да рисувам, не ми е казвал така и така трябва да направиш… Беше ми духовен учител и често се срещахме. Той рисува предимно пейзажи и много малко портрети, които ми показваше в тефтера си. Това, което е впечатляващо, че е бил миньор. Представете си какво е да работиш като миньор с тази фина душа… Димитър Делийски има поредица картини, озаглавена „Миньорски цикъл“ – рисувал е миньори по време на почивката им. Тези картини ги пази семейството му, той почина, но съпругата му е жива.Преместиха се в Перник.

Цялото интервю и остирята на Ани Петрова, както и за невероятните й картини, можете да прочетете ТУК

Коментари

коментара