Нова евтина дрога „Перник“ мори наркоманите и децата ни, предизвиква агресия и …. човекоядство

Евтина дрога пробива на черния пазар заради ниската си цена. Дилъри и наркомани са я кръстили „Перник“, а дозата върви по 8-10 лв. Името е дошло от миньорския град, където се смята, че са произведени първите количества, пише „Труд“. Заради ниското качество, множеството вредни остатъци от химикали и добавки като пудра захар, брашно и тебешир, наркотикът е много вреден за наркоманите.

Синтетичният наркотик е коктейл от няколко вида психотропни вещества, в основата на които е метамфетамин, познат още под името пико, обясниха криминалисти. Такъв вид пико е засечен за първи път в циганския квартал „Шести“ в Нова Загора още през миналата година, сега е заловен отново там.

Акцията на сливенската дирекция на МВР била проведена на 24 и 25 ноември в Нова Загора. Започнала, когато в района на жп-гарата в града е бил спрян за проверка лек автомобил „Нисан“, шофиран от27-годишен мъж от Казанлък и придружаван от три години по-млада жена. При претърсването на автомобила били намерени електронна везна, епруветка и бяло кристалообразно вещество, което при полеви тест реагирало на метамфетамин. Оказало се, че самият шофьор е надрусан, най-вероятно със същия коктейл „Перник“, затова ще бъде съден и за шофиране под въздействие на дрога.

През лятото на 2017 г. след продължително наблюдение на дилъри, снабдяващи циганското гето, полицаите ги обградили и заловили, докато продават на „шведска маса“ – на капака на своя автомобил пласьорите нареждат дози с марихуана, хероин, хапчета. Именно тогава за първи път било хванато и евтиното пико, наричано „Перник“.

Иначе от няколко години Сливен се слави със своите домашни лаборатории и „готвачи“ на пико, които доставят дрога за туристите в Бургаско.

При употреба на пико – след гълтане, пушене или венозен прием, се изострят сетивата, а сърцето започва да работи с двойно и тройно по-голямо натоварване. Предизвиква безсъние до 2-3 дни. При честа употреба „изпържва“ мозъка и води до зависимост.

За нов вид наркотик, който се предлага на подрастващите, сигнализираха и от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград. Дрогата има много наименования, но особеното при нея е, че кара потребителите си да бъдат крайно агресивни. На външен вид новият наркотик прилича много на соли за вана и е с много наименования – „Синьо кадифе“, „Ванила скай“, „Ураганът Чарли“ и „Облак 9“. Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата – като соли за вана.

„Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се ползва така, както кокаинът и амфетите. Но действието му върху мозъка е много драстично, поради което наркозависимите стават неконтролируеми„, обясни д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград. Една доза се продава за около 20 лева.

„Действието трае до 30 мин и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът. Мозъчните клетки подават фалшиви сигнали на рецепторите очи, уши, нос. Надрусаните с този вид дрога виждат около себе си различни неща. Скачат да ядат хора, защото не виждат тях“, обясни д-р Любенова. Новата дрога може да причини и спиране на дишането, високо кръвно налагяне, инфаркти и инсулти.

Коментари

коментара