Да гласуваме! Цер на 3 века в трънското село Рани луг се бори за „Дърво с корен 2018“

Над 300-годишен цер от трънското село Рани лук е сред петте дървета финалисти, които са определени да се състезават в конкурса „Дърво с корен 2018“.

От 3 до 31 октомври ще се проведе изборът на победителите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018“, за който можете да гласувате ТУК.

Вноговековният дъб-цер в село Рани Луг е  обявен за природна забележителност и е гордост за селото. Той се намира непосредстваено до самия черковен двор на църквата „Св. Николай“. Храмът е изграден през 15-и век. През 1859 г. към църквата е открито килийно училище. В потвърждение на последното са приписките към една от църковните книги – „Апостолът“, намерена в църквата. Дървото до църквата е защитено и в държавния регистър се намира под номер 1494. Дъбът е над 400-годишен. Размерите му са внушителни, а короната му е невероятно красива и хармонична.

Журито на конкурса е определило 5 дървета, които ще се състезават за гласове в категорията „Дърво с корен 2018“ и 3 – за категорията „Вековните дървета говорят“ измежду 13-те получени номинации. Сред тях са много интересни предложения за величествени и значими дървета от страната.

Шест от всички номинации са за видове дъб – цер, зимен дъб и летен дъб. Сред останалите дървета попадат 2 липи, чинар, бяла топола, секвоя, черна мура и ясен.

Очаква се конкуренцията и в двете категории да е интересна, тъй като дърветата наистина имат минало и място в спомените на местните хора или на страната.

За първа година в конкурса участва и Байкушевата мура, за която се смята, че е едно от най-старите дървета у нас – над 1200 години. Тя е кръстена в чест на лесовъда Константин Байкушев, определил възрастта й с Преслеров свредел.