Пернишкото село Мещица се напълни с деца, любители на фолклора от 10 общини и гости от Халкидики

Пъстър празник и слънчево време озариха днес село Мещица по време на десетото юбилейно издание на Националния детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче“.

       

Национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ се провежда ежегодно през месец май на открита сцена на площада в село Мещица. Организатори на изявата са НЧ „П.К.Яворов”1926 г. и Сдружение „ Дай,бабо, огънче!“.

От сцената звучаха песни, приказки, броилки и гатанки. Децата танцуваха и представиха обичани народни игри, обичаи и драматизации на любими народни приказки.
Конкурсът е истински празник на българския дух и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби.

Жури от специалисти в областта на фолклора, в състав Цветана Манова, Радка Братанова и Георги Манолов оценяваха изпълненията.

В десетото юбилейно издание на конкурса участват близо 650 деца. Те са представители на детски градини, училища, читалища, сдружения и НПО от общините Перник, Брезник, Плевен, Костинброд, Кюстендил, Лом, Елин Пелин, Враца, Пазарджик, София област , гр. София. За първа година вземат участие и 25 деца от младежката група на Неа Тригля от Тригля, Халкидики –Гърция.

Най-малкият участник в тазгодишното издание е Петър от с. Кленовик, който е само на 2 години и 6 месеца.

На празника присъстваха важни гости   –  кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева, както и секретарят Радослава Манова.
Кметът на Перник Вяра Церовска откри събитието с думите:„Вниманието ни е насочено към всички прекрасни 640 участници в този десети юбилеен конкурс. Скъпи гости, скъпи малки участници, днес в Мещица ще бъде един слънчев и хубав ден, който вие ще озарите с вашето настроение, усмивки, танци и песни, и наистина това е голям празник за цялата община. Откривам конкурса с удоволствие, желая ви успех, хубава музика и прекрасно настроение!

 

Коментари

коментара