ПЕРНИК: Шест отбора от ученици ще мерят сили в състезание за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации

На 15.05.2018 г. от 10,00 часа в сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, гр. Перник, ул.“Граово“ № 1А ще се проведе XVI областно ученическо  състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.

Организатор на събитието е Районната служба по пожаро-безопасност и защита на населението -Перник в партньорство с РУО на МОН и Областна администрация на област Перник.

Стартът на състезанието ще бъда даден точно в 10,00 часа. Състезанието включва теоретическа и практическа част.

Теоретическата част представлява проверка на усвоените теоретични знания за действия при бедствия, аварии, катастрофи, пожари и оказване на първа помощ от І до VІІ клас чрез индивидуален тест съдържащ 30 въпроса, в който участва всеки състезател.

Практическата част е проверка на придобитите умения и навици за защита чрез състезателни игри, в които участват по трима състезатели на отбора. Осъществява се в учебни центрове по теми и учебни въпроси. Учебните центрове са четири:

  • І – „Защита при бедствия“;
  • ІІ – „Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти“;
  • ІІІ – „Пожарна безопасност“;
  • ІV – „Първа помощ“.

На първо място се класира отборът получил най-много точки от сбора на точките от теоретичната и практическата проверка на знанията и уменията на състезател за най-кратко време. Предвижда се отборите да бъдат наградени около 13,00 часа.

Право на участие имат отбори от по четирима състезатели (ученици от шести и седми клас) и един ръководител – педагог от всички училища на територията на област Перник. До момента в РДПБЗН-Перник са регистрирани заявки за участие от шест отбора.