Сурвакари влязоха при депутатите в Народното събрание да прогонят злото. 25 уникални фотоси рекламират пернишкия фестивал в парламента – СНИМКИ

25 уникални фотоси красят кулоарите на Народното събрание на Република България. Творбите на 17 фотографи и сурвакари от град Батановци създадоха празнична атмосфера и предадоха настроението на „Сурва“.
Пъстрата експозиция беше открита от председателя на Парламента Цвета Караянчева, която не скри , че за нея е огромно удоволствие да посрещне  „Духът на Сурва“.

„В тези 25 фотоси, които са разположени,  ще се потопим в традицията , в хармонията и красотата и сякаш ще бъдем в творбите на Радичков. Тези снимки ще ни помогнат да осмислим колко е богато нашето културно наследство, ще осмислим колко сме големи и  колко сме важни, и какво можем да покажем на съвременна Европа в Председателството, в което се намираме в момента. Надявам се с тези сурвакари тук да изгоним лошотията и тази година да бъде много успешна, много щастлива и здрава“,  сподели Караянчева.

На официалното събитие присъства кметът Вяра Церовска и нейния екип, както и народните представители от Пернишки регион  – Красимир Велчев, д-р Александър Александров, Станислав Владимиров и Любомир Бонев.

Кметът Вяра Церовска с радост заяви и благодари за възможността да представи фотографиите на 14 забележителни фотографи, които са запечатали уникални емоции от празника в Перник, столицата на маскарадните игри.

„В края на всеки първи месец в годината  градът ни приютява  таланти от различни краища  по време на  Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.  Това е празник за семейството, за града, за страната. Една духовна традиция, която  се  предава от поколение на поколение и която се съпреживява от всички  местни, гости и участници.  Усещането, че ти си част от един голям мащабен проект, който представя  България пред света е неповторимо“, заяви с гордост Вяра Церовска.

Тя допълни, че изложбата е част от проявите, които предхождат 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което тази година ще бъде на 26, 27 и 28 януари.
Фестивалът на маскарадните игри е едно от най-колоритните и по мащаби и по зрелище събития в България и на Балканския полуостров. Това e най-авторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.