Перничани на нокти заради концесия на минералната вода в Рударци, кметът Богдан Богданов успокои: И да има концесия, водата по чешмите тече за хората, ще правя и още

Новината за концесия на минералния извор в Рударци предизвика бурни реакции на местното население. Рударчани са обезпокоени, че водата вече е харизана за лична полза на концесионери, а за тях няма да остане нищо.

Ето какво каза по този повод кметът на Рударци Богдан Богданов – Бобето:

„Обвиняват ни, че вече е дадена водата на някой, за това бързам да успокоя хората, че това е една рутинна работа на министерството. Те просто предоставят водата за разпореждане на Община Перник. Съответно общината трябва да направи нужните постъпления към министерството, за да може в срок от 25 години водата да бъде отдавана на концесия. Аз като кмет се надявам това да се случи, за да може да допринесе малко за съживяването на нашето село, тъй като ако водата е дадена за бутилиране това ще доведе до нови работни места“, каза Богданов пред телевизия Кракра.

Преди време рударската вода се бутилираше, но фирмата не успя да издържи на конкуренцията.

„Ако е имало интерес досега за минералната вода, то е могло да се направят постъпки и да се вземе от държавата. Така че, няма нищо нередно в случая и не зная за проявен конкретен интерес“, увери Богдан Богданов.

Кметът отхвърли и като безпочвени притесненията на хората, че при евентуална концесия няма да имат достъп до чешмите и да си наливат вода.

„Това е невъзможно. В Закона за водите е написано, че ако се дава на концесия, може да се даде само определен процент. А самата вода от извора, те са три сонди, които са към момента работещи – сонда номер 8, 7 и 9. Вода има много, чешмите ще продължат да си текат. Дори във времето, ако остана в управлението на Рударци обмислям да направя още чешми.

2/3 от населението на Рударци пие минералната вода. Тя пък редовно се изследва дали отговаря на нормите, а лечебните й свойства са описани от Петър Дънов.

„Водата помага за стомашни и бъбречни проблеми. Имаме едно 90-годишно семейство, което не са пили никога друга вода освен рударската. Сутрин идват и си точат. За това смятам, че може да се каже, че водата води и до дълголетие“, с усмивка казва Богданов.

Коментари

коментара