Гореща информация! Какво става в Перник? Извънредно събрание на Областния управител в полунощ! Разпускат учениците по-рано!

Среднощно събрание в Областната администрация, свикано във връзка с усложнената метереологична обстановка и очакващите се обилни валежи се е провело в Перник, научи ZaPernik.com.

Със заповед на Областния управител Ирена  Соколова от полунощ на 1 декември до полунощ на 3 декември, областния управител задължава кметовете и ползвателите на язовири да наблюдават нивото на язовирите и критичните участъци по поречието на реките, както и да дават регулярна своевременна информация към сформирания Областен дежурен щаб.

На всеки час към областния управител се изпраща спешна информация за нивото на валежите, наблюдавайки 5 обособени точки в Област Перник.

По нареждане на областния управител на Перник и Началника на инспектората в Перник е разпоредено облекчен учебен процес на всички ученици в Област Перник, за да могат в светлата част на дома да бъдат в своите домове.

Телефон 112 е отворен за подаване на сигнали при нужда.

На територията на областта са сформирани осем екипа с по двама служители за наблюдаване на речните корита в критичните точки. В момента по данни на екипите няма опасност за излизане на реките от коритата. С особен режим на наблюдение на количествата паднали валежи са районите при язовирите – Пчелина, Извор, Ярловци, Долна Диканя, Бегуновци и Ярджиловци. Информация за тяхното състояние се докладва ежечасно.

Няма опасност от преливане на язовир „Студена“ до Перник. „Язовира е изпуснат почти до критичния си минимум. Въобще не може да се говори за преливане“, каза Ирена Соколова.

Студена е с наличен обем 10 801 600 куб. м. от общ 25 200 000 куб. м.  Той не се изпуска. Нивото на водата в язовира е занижено поради текущия ремонт на язовирната стена и изминалото лято без обилни валежи.

Повишава се количеството на валежите от сутринта. Препоръчва се гражданите да не предприемат рискови пътувания.

Областният управител е в непрекъсната връзка със zaPernik.com – подава гореща информация на населението.