Перник надскочи риалитито „Фермата“! Праща в четири пернишки села деца от града

Деница Иванова, организатор

Уникално изживяване подготвят за децата от града читалищни дейци в Перник! Перничанчетата ще имат възможността да гостуват на дядовци и баби от четири пернишки села и да се върнат назад във времето чрез обичаи и стари игри. Някои от малчуганите за първи път опитват сърми, гонят кокошки, ще се въргалят в слама, а голямата атракция е – външната тоалетна без клекало. 

Читалищните дейци ще разкажат на децата как някога бабите ни са празнували Коледа, а след това ще им покажат и някои от българските обичаи. Досущ като в риалитито „Фермата“ подрастващите ще изработват различни предмети, ще разгледат традиционни сурвакарски маски, костюми и звънци, ще научат какво символизират различните части на маската и костюма, които гледат всяка година на Фестивала Сурва в Перник и ще се запознаят със значението на обичая Сурва.

Пернишката „Ферма“ е в трети сезон – инициативата се провежда за трета поредна година, а интересът на децата от града е голям.

„Децата правят суровачки по традиционнен начин, правят играчки както нашите баби са ги правили. Най-интересното за децата е когато обядват на земята върху слама, като първо се търкалят в сламата. След това им се постилят едни черги, сядат и хапват колачета, сърми, ошав. Гонят кокошки по мегданите на село, играят с играчки, каквито нашите баби са играли. Има деца, които никога не са яли сърми, не са виждали онези печки от нашето детство „циганска радост“, за тяхо това е нещо ново и много интересно. Тоалетните навън също много ги стресират и са една голяма атракция за градските деца“, разказва пред ТВ Кракра организаторката Деница Иванова.

„За бабите и дядовците също е много зареждащо. Първата година имаше един дядо, който със сълзи на очи ми каза: Мике, толкова много деца и детски смях в селата не е имало от едно време, когато ни закриха училището“, споделя оаще Деница.

Децата ще гостуват в четири пернишки села от 14 до 22 декември. Проявата се осъществява за трета поредна година в Драгичево, Мещица и Витановци, а Богдановдол се включва за първи път.

 

Коментари

коментара