Отстраниха от поста председател доайена на пенсионерите в Перник Катя Христова. Тя изригна срещу новото национално ръководство: Нелегитимни сте да кадрувате, налагате тоталитарна диктатура

Скандал разтресе Съюза на пенсионерите в Перник. Един от доайените на пернишката организация -. областния председател Катя Христова е получила писмо за отстраняването си от председателското място в Перник. Христова е отстранена от новия председател на национално ниво Валя Николова, избрана след кончината на предшественика си Цветан Минков. 

На проведен Конгрес през лятото за председател на „Съюза на пенсионерите – 2004“ е избрана Валя Николова, която е секретарка на покойния председател на Съюза на пенсионерите, Цветан Минков.

Оказва се обаче, че въпреки кадруването си, новата председателка и избрания  нов национален съвет не могат да влязат в длъжност. Причината е, че делегация от 70 души, сред които и от Перник, е обжалвала Конгреса и решенията от него в Софийски градски съд. Мотивите са, че за новия председател Валя Николова са гласували подставени лица, на които са дадени членски карти, без да са избрани на областните конференции. Насрочено е дело, което предстои да се гледа пред ноември.

„Конгресът не е регистриран, председателят и съвета са нелегитимни и в момента е насрочено дело в съда. Конгресът се проведе с много нелегитимни делегати, на които им са дадени членски карти без да са избрани на областните конференции „, коментира пред ZaPernik.com   пернишкия областен председател Катя Христова.

Въпреки, че не е официално в правомощия заради воденото дело, Валя Николова изпраща писмо до Перник, с което иска отстраняване на областните председатели.

По думите на Катя Христова датата на конгреса е умишлено насрочена навръх Черешова задушница, като по този начин много от членовете на Съюза са били възпрепятствани да дойдат и да гласуват.

„Секретарката на покойния Цветан Минков – Валя Николова с нокти и зъби се опитваше да стане председател. Сега нагло и подмолно, с нейни хора се опитва да оглави организацията. Конгресът беше умишлено насрочен на Черешова задушница, за да могат да не присъстват много хора и да дойдат хора, на които им е дала карти и които не са лигитимни, за да могат да гласуват за нея. Тя е от 2008 година при нас, назначена от бившия председател за секретарка, без да е пенсионерка и получаваше заплата от нашия членски внос, тоест на наш гръб“, коментира Христова.

„Трябва да се знае от членовете на Съюза на пенсионерите, че госпожа Николова участваше в листата на политическа партия „Българска пролет“ на Велизар Енчев и беше втора в листата за Пловдив. След като партията не успя да влезе в Народното събрание, госпожа Валя Николова започна да обикаля Позитано 20″, допълва още Катя Христова.

По думите й болшинството от делегатите са на мнение, че Валя Николова продължава да работи по стила и метода на предишния председател  – налагане на еднолична тоталитарна диктатура.

„Ние ще работим принципно и няма да отстъпваме от каузата за която сме работили“, категорична е Катя Христова, която е и една от основателките на съюза на пенсионерите в Перник.