Областният управител на Перник В. Михайлов: Спасихме референдума на Трън

Спасихме референдума, в противен случай щеше да бъде незаконосъобразен. Това коментира на пресконференция областният управител на Перник Васил Михайлов. Той заяви, че предприетите от него действия не са насочени срещу трънчани, а са продиктувани единствено от закона, предаде БТА.

Със заповед на областния управител от 7 март Васил Михайлов отмени решение номер 38 за провеждане на тънския референдум. А процедурата за нов референдум ще започне наново.

Мотивът е, че решението за референдум и за изборни книжа е трябвало да се вземе в един и същи ден.  Решението за това да има референдум е взето на 8-ми февруари, а изборните книжа са одобрени 15 дни по-късно. Според оластният управител това прави Референдума незаконносъобразен и оспорим.

Областният управител на Перник Васил Михайлов е оспорил с частна жалба определение номер 37 от 16 февруари на Административния съд в Перник, съобщи Биляна Лазова – главен експерт „Административен контрол“ в Областната администрация. С това определение Пернишкият административен съд остави без разглеждане жалбата на бившия областен управител Александър Александров срещу решение на Общинския съвет в Трън за произвеждане на местен референдум. Бившият областен управител е поискал спиране на решението с мотива, че предоставянето на концесия на подземни богатства не е от компетентността на органа на местно самоуправление и той не би могъл да се произнесе по него. Магистратите определиха жалбата като процесуално недопустима с мотива, че областният управител има право да обжалва решение на Общинския съвет в Трън само и единствено, ако е направен отказ от произвеждане на референдум.

Междувременно Александър Александров бе отстранен от поста и областен управител стана Васил Михайлов. Последният се позовава на тълкувателно Решение номер 5 от 2008 г. във ВАС, в което се посочва, че областният управител има пълен контрол за законосъобразност върху всички решения на общинските съвети, каза още Лазова. По думите й това е съдържанието на частната жалба, която е внесена във ВАС.

Документът поддържал искането жалбата, която е внесена в Административния съд в Перник, да бъде разгледана от ВАС по същество и в цялост. ВАС трябва да се произнесе с окончателно решение, което не подлежи на обжалване, уточни Лазова.

Be the first to comment

Leave a Reply