Сурвакарите на Мещица представят Фестивала Сурва в София

На 23.01.2017 г. – понеделник  от 11:00 часа в галерия „Средец“ на Министерство на културата  ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящия 26-ти Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2017г.

   В пресконференцията се предвижда да вземат участие: министърът на културата Вежди Рашидов, под чиито патронаж е  фестивала, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова  и представители на Отдел“Култура“ от Община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие,представителите на медиите ще получат и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.

   Група от 15 сурвакари от с.Мещица, Община Перник ще запознаят присъстващите с традиционния пернишки обичай Сурва.

Празникът,който е в основата на фестивала,  е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
 26-ят Международен фестивал на  маскарадните игри „Сурва“ 2017 ще се проведе на 27,28 и 29 януари  в Европейската столица на маскарадните игри – Перник. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега с близо 7000 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и  16 групи от чужбина.

Be the first to comment

Leave a Reply