ДАНС влязоха в пернишко училище заради терористични заплахи и радикален ислям: Навсякъде като се чуе изстрел, хората залягат по пода, а българите се залепят за прозорците

Представители на ДАНС, хора от катедрата Политически науки към СУ и преподаватели по международни отношения от Швеция влязоха в пернишкото училище ОУ „Иван Рилски“. Поводът е да разнасят на директори и учители как да действат при терористична заплаха и как да разпознават признаците на радикализация в училище.

5

„В някои ромски общности, които са неотдавна приели исляма, имаме много сериозни белези на радикализация. По този повод алармирахме висшестоящите инстанции да вземат мерки. На първо място е важно да разпознаем радикализацията и на второ – как можем да й се противопоставим“, каза в Перник политологът проф. Татяна Дронзина пред ТВ Кракра.

6

В обучението е вкючен модул „вербуване“, където се описват методите на „Ислямска държава“, както и ролева игра, в която се прави симулация на адекватна реакция при телефонни заплахи, намиране на пакети с неустановено съдържание и ситуация на нахлуване на терористи в училище.

7

„Българите реагираме по един много странен начин. Един колега от Европа каза: „абе навсякъде като се чуе изстрел, хората залягат по пода, а вие, българите, се залепяте за прозорците“. Първото, което чуем е трябва да мислим за собстената си безопасност, да изпълняваме заповедите, които чуем от похитителите, да се опитваме да не привличаме с нищо вниманието им, да не се съсредоточаваме в тях, да не се вторачваме, да не помислят, че искаме да ги познаем…в такива ситуации понакога е и въпрос на късмет, но човек трябва да запази хладнокръвието си и да анализира ситуацията и да не предприема действия, които биха го застрашили. Като например опит за бягство, което е възможно само в първите моменти от нападението“, каза още проф. Дронзина.

Тя допълни, че е важно за учителите да знаят с кого общуват учениците им, дали имат прояви на радикализъм или деструктивни идеи, които могат да ги отведат в „Ислямска държава“.

Дроздина

„Ние съвсем не сме безопасна зона, имайки предвид, че в Македония 137 човека се сражават оттам. Босна, Хероцеговина и Косово са на 4-то, 5-то и 6-то място по брой на чуждестранни бойци от „Ислямска държава“ на глава от населението“, допълни Дрозина.

Професор Дрозина е живяла в Централна Азия, където е интервюирала 57 човека, които са били част от „Ислямска държава“, а сега излежават присъди и се реинтегрират към обществото. Мотивите да се присъединят към ИДИЛ, които те изтъквали са много близки до тези на европейците, така, че не бива да се успокояваме, изтъква тя.

 

Be the first to comment

Leave a Reply