Еньовден събира перничани за 12-ти път в местността Ладовица

Вълшебен български празник под формата на фестивал ще се отбележи за 12-ти пореден път в Перник. Регионалният фестивал „Еноьовден“ е насрочен за 24 юни и ще започне от 9:30ч. на обичайното място – местността „Ладовица“ в кв.Изток, зад хипермаркет Кауфланд. 

И тази година Еньовден ще се отпразнува от самодейци от Пернишко и други региони на страната, а организаторите канят всички, които желаят да се пресъединят към веселието и да си изкарат един хубав позитивен ден.

ЕНЬОВДЕН

Еньовден е християнски празник, отбелязван на 24 юни в чест на раждането на свети Йоан Кръстител.
Първоначално празникът е съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова много от поверията и обичаите са свързани с представите за „пътя на небесното светило

Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден е магическа и лечебна, а водата става лековита.
Сутрешната роса на Еньовден, която пада е с особена магическа сила. Затова традиционно се препоръчва, преди изгрев, измиване в течаща вода или да се отъркалване в росата за здраве. За лечение и гадаене, при залез слънце (на самия Еньовден) се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених („Ладуване“). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на Слънцето.

Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък, който свети силно.