Заляха с червена боя паметника и гроба на Виолета Якова в Радомир

Паметникът на партизанката Виолета Якова в град Радомир, както и гроба й са били залети от червена боя. Вандалският акт  е станал по всяка вероятност вечерта на 8-ми февруари.

Все още не е ясно кой е осквернил постамента, но от общината са реагирали бързо и са почистили разлятата боя.

Коя е Виолета Якова?

Младата партизанка, която живее едва 21 години е родена на 2 юни 1923 година в Дупница в бедно семейство на български граждани по произход сефарадски евреи. В юношеските си години се премества в София, където работи като шивачка. Членка на РМС от 1939 година.

От 1942 г. активно се включва в бойни групи на БКП, ръководени от Славчо Радомирски. Участва в подривни акции и политически убийства. С два куршума убива генерал Христо Луков. Съпровожда я Иван Буруджиев (баща на Татяна Буруджиева, след 1944 г. генерал), който също стреля по Луков.

От юни 1943 г. Виолета Якова е партизанка последователно в Партизанска бригада „Чавдар“ (София), Трънския отряд и при югославските партизани. През март 1944 г. е прехвърлена като ремсов организатор в Радомирско. След престрелка с полицията е заловена в с. Кондофрей и убита на 18 юни 1944 г.

Коментари

коментара