СРИВ на пазара за автомобили в Перник: положението е трагично, цените са двойни

Кадър : Канал Струма

Срив в пазара на автомобили втора употреба, констатират пернишките автоборси. Пазарът е намалял драстично, въпреки, че автопарковете на борсите са се увеличили, казва Марио – собственик на автокъща в град Перник пред Канал Струма. 

По думите му хората си карат старите коли, не ги заменят, предпочитат да си ги поправят. От друга страна цените на автомобили от Италия са се увеличили, както и драстично двойно увеличение на всички останали услуги.

Така например немска марка автомобил, която се е търгувала за 3500лв., в момента се продава за 8000лв.

По думите на Марио 90 процента от перничани предпочитат да си вземат коли на лизинг.

„Перничанинът обича големите коли. Мощни джипове. Обикновено се търгуват от 5 до 10 000лв. Софиянци харесват малките коли, икономични и лесни за паркиране. „, казва Марио.

Кадър : Канал Струма

Освен това, има и голямо пренасищане на пазара за автомобили от Европа. Докато преди автокъщите поддържали от 20 до 50 автомобила, сега имат от 50 до 100.

Според Марио вицът за „пернишкия голф“ е актуален, тъй като перничани продължават да предпочитат немската марка. Според търговеца хората търсят автомобили спрямо джоба си, но преобладава търсенето на по-стари коли, въпреки еко забраната такива автомобили да влизат в центъра на столицата. Актуални сред купувачите са и колите тип хибрид, както и комбинирани с бензин и газ.

Коментари

коментара