Бюлюкбашията-победител от групата на Мещица с първи коментар пред ЗА ПЕРНИК

Сурвакарите на пернишкото село Мещица са големите победители и носители на Златна маска за сурвакарската група на провелия се 30-ти Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2024. Мещичани са особено щастливи, че техният труд е оценен подобаващо на фестивала и с нетърпение очакват официалното награждаване, в което ще вземат в ръцете си  Златната маска. Един от тях – бюлюкбашията Николай е особено щастлив. ZaPernik.com се свърза с него, за да го попита за емоциите от преживяното по време на фестивала.

Ето какво ни отговори той:

Поздравления за голямата награда! Какво е чувството да сте победители? Подготвяте ли се за награждаването?

– Чувството е невероятно, благодаря на всички участници от Сурвакарската група на с. Мещица, които взеха участие тази година и допринесоха високото оценяване на журито. Разбира се, че се подготвяме. Очакваме с голямо нетърпение награждаването на ХХХ-тото издание на фестивала.

Видяхме силни и много мили думи за вас, написани в социалната мрежа. Какво е за вас Сурва? Откога сте сурвакар и какво ви костваше тази награда?

-За мен “Сурва” е много специална. Закърмен съм с тази традиция и до ден днешен с настъпването на зимата у дома започва засилена подготовка за фестивала за мен и моето семейство. Над 35 години този празник е част от моят живот и подготовката през годината е усилена.
Наградата за всички ни костваше много безсънни нощи, правене на маски, костюми, звънци и други неща свързани с празника.

След публикация на ваш роднина, в социалната мрежа се зародиха дискусии за вашата дейност, както и за това, че едва ли не заради Сурва сте пренебрегнали работата си, а животните ви гладували. Очевидно хората са взели твърде буквално думите от поста. 

-Относно трудовата ми заетост като земеделски стопанин, тя никога не е влияла по никакъв начин на празника и винаги съм балансирал работа с удоволствие. Доколкото за коментарите за моите животни единствено, което ще кажа по тази тема е, че те са най-малко ощетени от празника и винаги има кой да се грижи за тях в такива дни.

Какви са вашите впечатления за фестивала Сурва в Перник? От погледа на участник във фестивала, имате ли своите наблюдения и препоръки, нещо което би могло да се подобри или промени занапред?

-Моите впечатления за фестивала като участник и наблюдател са, че всяка група е уникална и че всеки се старае да бъде по-добра версия на себе си с всяка изминала година. Всички ние полагаме усилия да се представим както трябва, затова мисля, че всяка една група заслужава да бъде наградена! За мен лично организацията тази година беше повече от прекрасна. Разбира се, че има какво да се промени занапред. Няма нищо перфектно, промените идват с поддържането на традицията. Има ли и деца ще има и традиция. Децата са бъдещето и промяната. Благодарен съм на всички хора, които допринесоха за пореден път този празник да бъде незабравим.

Как ще коментирате решението на някои сурвакарски групи да не участват във фестивала?

-Всеки има право на избор, но аз не бих взел отношение по този въпрос. Ръководителите на другите групи са преценили кое е най-правилното за тях. Никой не трябва да бъде пренебрегнат, защото всеки отива с ясната цел, че иска да покаже максимално положения труд през годината и да покаже хубавите обичаи от неговия край. Благодаря за вниманието с пожелание за здраве и благоденствие.

Коментари

коментара