Елитът на СУРВА 2024 се събра в Минна дирекция

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с делегациите от побратимените градове, представителите на ФЕКГ и ръководителите на чуждестранните маскарадни групи, участващи в XXХ Юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“.

На срещата, която се проведе в тържествената зала на Минната дирекция присъстваха представители на 17 маскарадни групи, както и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави.

„През тези два дни всички вие сте усетили колко много означава Сурва за нас перничани. Сигурен съм, че фестивалът значи много и за вас, защото тази магия и този дух преплетен от традициите може да се усети само тук“, каза кметът Владимиров.

Той благодари на гостите, че отново са тук и със своите групи са обогатили ХХХ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, каза още Владимиров. Той добави, че фестивалът става все по-популярен не само в България, но и в чужбина и заслуга за това имат хилядите участници, които са неизменна част от провеждането му.

„В Перник всички ние можем да усетим голямата българска душа“, каза президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той припомни, че през 2004 г. Перник се е състояла конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много.

„Това лято, 20 години по-късно Перник отново да бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията. Той коментира, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното досега, а откриването е оставило изключителни впечатления в гостите на града ни и пожела с всяка следваща година той да се разраства и все повече маскарадни и карнавални групи от различни държави да участват в него.

Коментари

коментара