220 човека от село Ярджиловци събраха очите на площада в Перник

220 човека от пернишкото село Ярджиловци преминаха през площад „Кракра Пернишки“ на СУРВА 2024. Както по-рано zaPernik.com писа, сурвакарите от Ярджиловци излязоха със специални инструкции за дрескод, като се допускаха само автентични костюми и материали.

Ярджиловци излязоха като римски легион, с тази разлика, че не бяха предвождани от колесница, а от каруца. В нея потомствения сурвакар Заката, облечен в риза и с калпак придържеше огромната табела на селото и размахваше два пищова. След него с друго превозно средство баби се возеха и месеха хляб в движение, като ръсеха бяло брашно навсякъде. Няколко мечки се сбиха на терена, но водещият обяви, че всички са победители и няма победени.

Поп венча Иван и Иванка. На въпрос към младоженеца, дали иска да вземе булката за своя жена, отговорът на Иван беше категоричен: НЕ. Той обаче беше бързо настъпен и сръган от булката, а попа услужливо повтори въпроса, при което Иван бързо си промени мнението. На сцената излязоха и сурвакалите със страшните си маски и тежки звънци. Сред тях бе и емблематичният лик на селото под формата на сурвачка, висок над два метра.

 

Коментари

коментара