Кметът на Перник Станислав Владимиров към младежката Сурвакариада: Това е нашият дух, това е нашата енергия

„Скъпи млади приятели, вие сте част от нещо уникално, защото на други място няма толкова мащабно младежко маскарадно дефиле. Това е нашият дух,  това е нашата енергия“.

Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри маскарадните дефилета на учениците в първия ден от фестивала СУРВА 2024. Той добави ,че няма как сърцето на човек да не трепне, когато погледне това море от умни млади хора, които продължават нашите древни. „Пазете традициите, бъдете все така активни и красиви“, призова Владимиров.

1100 маскирани ученици от пернишките училища изпълниха с шум и настроение централната градска част, която се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“. Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с много емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Коментари

коментара