БОЙКОТ НА СУРВА: И сурвакарите на Вискяр и Зидарци се отказаха от участие в СУРВА 2024

Няколко села от пернишка област се отказаха от участието си в Международният фестивал на маскарадните игри Сурва 2024, който тази година празнува 30-годишен юбилей.

Както ZaPernik.com вече писа, сурвакарите от село Ноевци се отказаха от участие. По думите им, те имали претенции към денят и часът на преминаване на сурвакарските дефилета. Ноевчани не искали да минават в последните групи след 17 часа, защото тогава нямало кой да ги види.

Освен Ноевци, и други села се отказаха от участието си в маскарада тази година. От село Зидарци съобщиха на страницата на читалището, че няма да участват в международния фест. Уточняват обаче, че ще участват на 10-ти февруари на фестивала “На сурва в Джерман “.

От село Вискяр също се отказаха.

До ZaPernik.com сурвакарите от Вискяр съобщиха, че причината за отказа им е идентичен с този на село Ноевци. А именно – късното минаване на дефилето в часови диапазон, на който на площада почти няма хора.

Според сурвакарите от Вискяр, организаторите на феста трябва да помислят за следващи години сериозно по отношение на разпределението на часовите зони така, че да няма ощетени и едни и същи групи всяка година да минават във време, в което не могат да покажат на многобройните гости на фестивала какво са направили.
От сурвакарската група казаха също, че са се готвили с много желание и ентусиазъм за фестивала, но са останали разочаровани, че за пореден път ще дефилират пред празен площад.

Ето какво написа групата на Вискяр:

„Решение на ръководството на Сурвакарска група село Вискяр след проведено събрание на 21.01.2024г.

Сурвакарска група село Вискяр се състои от 60 човека, които в рамките на три години вложиха чувства, емоции, сърце и много средства, следвайки една мечта- възстановяне на традицията в селото да има Сурва. Малки и големи се обединиха и вече това е една група, носеща със себе си следи от дедите ни,пресъздавайки обичай “Българска сватба”.
Групата има признания от фестивали в град Карлово, печели първи места за пресъздаване на обичай в град Елин Пелин и в град Симитли.
И тук идва голямото НО.
На най-големия маскараден фестивал в Европа за втора поредна година организаторите на фестивала не желаят да ни предоставят възможност да покажем на хората какво сме направили с много труд. През 2023 година участието ни трябваше да бъде в 16:00 часа, а минахме в 20:00 часа на празен площад. През 2024 година, след като бяхме едни от първите подали заявка ни хвърлиха в петък от 16:00 часа. Всички знаем кои групи минават в петък следобяд преди откриването на фестивала. Ние осъзнаваме, че не всички групи могат да дефилират в най-добрия часови пояс в събота между 13:00 – 16:00 часа, но е редно да се даде възможност. Ние всички мислим, че организаторите трябва да намерят друг начин, чрез който всяка група да се изяви.
По този начин се убива желанието да бъде възродено българското в нас.
Сурвакарска група село Вискяр отказва участие във фестивала в град Перник и желае успех на всички участници, които ще дефилират на предстоящия юбилеен тридесети фестивал на маскарадните игри в град Перник.“

Прави ли са групите да се сърдят?

Фестивалът Сурва в Перник се превърна в картичката на града и от година на година се разраства. В града ни идват хиляди българи и чужденци, а групите, които искат да дефилират и да се изявят са твърде много за светлите часове на деня. Дали трябва да има ротация на часовите пояси, или фестивалът да се разрастне до още един ден, така че всички групи да дефилират по светло, оставяме организаторите да умуват.
В крайна сметка обаче, истинското шоу за повечето зрители не е пред журито и дали то ще оцени групите, а във времето,  в което участниците чакат да дойде техния ред. Именно тогава повечето гости могат да се докоснат до атрактивните сурвакари и кукери, да се снимат с тях и да им направят незабравими видеа и снимки, които ще обиколят интернет. Така, че – правете шоу и се забавлявайте. Това е истинската награда.

Коментари

коментара