Групата на село Ярджиловци готви ТЕЖКА АРТИЛЕРИЯ за Сурва 2024 – перфектни от рогата до подметките

СНИМКА:National Geographic

Едно от най-големите сурвакарски села  – село Ярджиловци готви тежка мобилизация за 30-тия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник Сурва 2024. И докато някои села се отказаха от участие, ярджиловчани са решени тази година да вземат Златна маска, видя ZaPernik.com.

В селото се е провело събрание на сурвакалските групи и са излезли с решение за строга дисциплина на тазгодишния фест. Всеки, който кривне от традицията и реши да импровизира, моментално ще бъде отстраняван от участие пред журито. Всичко – от рогата на маските до подметките на сурвакарите трябва да бъде изпипано.

„Не допускаме в групата участници с: маратонки,обувки в изкрящи или светли цветове и абсолютно се забранява бялата подметка!
Не допускаме участници без маски или такива със забранени рога или кожи върху тях също така и такива от пластмаса купени от някоя сергия(Такива участници няма да бъдат допуснати до основната сцена)“, се казва в инструкциите на сурвакарската група на село Ярджиловци.
Най-препоръчително е участието с опинци(цървули), а тези които нямат да залепят кожи на стари обувки или нещо автентично.
Освен това желязното правило гласи:  МАСКИТЕ НА СЦЕНАТА НЕ СЕ СВАЛЯТ!

„Нека се представим на ниво , да бъдем единни и да пренесем обичаят от селото в града , да покажем че сме най-добрите , за да няма спорове!“, призовават „болюбашиите“ на селото.

Участието на групата на село Ярджиловци ще бъде на 27-ми януари в диапазона от 12 до 13 часа. В инструкциите изрично се споменава никой да не закъснява и да е в точен час където трябва.

На доста предишни фестивали ярджиловските сурвакари все ги поставяха последната група в последния ден, с оглед на това, че са доста атрактивни и многобройни и биха задържали интереса на зрителите докрая. Ярджиловци е и с най-многобройната детска група. Тази годинаролята на последните редици бе отредена на също многобройната и хубава група на село Ноевци, но точно това пък отказа ноевчани от участие.

Коментари

коментара