Почина Иван Зрънчев – бивш директор на бибилотеката в Перник

На 88 годишна възраст вчера почина Иван Зрънчев – дългогодишен директор на Регионална библиотека „Св. Минков”. Приятели, близки и колеги ще се съберат днес, за да го изпратят в последния му път. Опелото е от 12 часа в църквата „Св. Илия” в кв. Мошино.

Иван Зрънчев освен директор на библиотеката бе и виден преподавател,краевед и езиковед. Той е роден на 26 март 1935г. в с. Цървище, Дупнишко. Завършва средното образование в Бобошево, после Учителския институт в Дупница. След казармата учителства в с. Реяновци, Трънско.

Завършва задочно българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и е назначен за директор на гимназията в Трън. От 1970г. живее и работи в Перник- като директор на средно училище, инспектор по български език и литература в окръжния отдел „Просвета”, началник на отдел „Изкуство и култура” в Градския съвет. Петнадесет години е директор на Пернишката библиотека „Светослав Минков””, откъдето се пенсионира. През 2008 година университетското издателство „Неофит Рилски” в Благоевград издава „Говорът на село Цървище, Дупнишко” – езиковедски труд, плод на 50-годишни проучвания на диалекта на родното на Иван Зрънчев. През 2011 година от печат излиза краеведското изследване „Реяновци, Трънско”. Последната книга на Иван Зрънчев бе за „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” и бе представена през 2019г. В спомените на колегите му от библиотеката Иван Зрънчев ще остане като човек с широка култура и добро сърце и сладкодумен разказвач. Регионална библиотека „Св. Минков“ изказва съболезнования на близките!