Тумба дяволчета налазиха кмета на Драгичево Виктор Викторов

Тумба малки дяволчета налазиха дома на кмета на село Драгичево Виктор Викторов, видя ZaPernik.com. Тази вечер децата от селото са решили да се съберат и да празнуват келтския обичай Хелоуин – маскирани и нашарили с бои лицата си.

Те са потропали на вратата на кмета за лакомства, а Виктор Викторов ги е поканил за обща снимка. Той сподели веселия кадър в социалната мрежа с коментар :Неочаквани гости.

В последните години празникът на Вси Светии постепенно се превърна в традиция и в България. В нощта на 31-ви октомври, децата се събират маскирани като за карнавал и дружно обикалят по домовете за лакомства.

Въпреки, че някои българи не одобряват чуждата традиция и я противопоставят с българските обичаи, емоцията  на децата е заразителна и неподправена.

Хелоуин се празнува на много места по света, а в много случаи прераства в истински маскараден купон. Много известни личности също всяка година се превъплащават в различни герои.

Малко факти: 

Празникът Хелоуин е донесен от ирландски заселници в САЩ и се превръща в най-популярния празник в Америка. Празнува се също и в Канада, и във Великобритания. В Мексико празникът е известен като „Денят на мъртвите“. Хелоуин празнуват още в Австралия, Нова Зеландия, Япония, Бразилия, Южна Африка и др. В Китай празникът се нарича по различен начин.
Но родният дом на Хелоуин е Ирландия, където се празнува с особен размах. В Ирландия Хелоуин се нарича Самхайн и се свързва с древни келтски традиции.
В България Хелоуин започва да се празнува сравнително скоро, но все повече хора се присъединяват към тази традиция.

Прочетете още: 

Сурвакари от Ярджиловци празнуват Хелоуин за втора година

Коментари

коментара